This is default featured post 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

8 Temmuz 2024 Pazartesi

Trabzon Nasıl Bir Şehir? Gezilecek Yerler

 

atatürk köşkü trabzon

Trabzon, doğal güzellikleri, tarihi yapılarıyla Karadeniz’in incisi olan bir ilimizdir. Karadeniz sahili ile Zigana dağları arasındaki eşsiz coğrafi konumuyla, her yıl oldukça yoğun yerli ve yabancı ziyaretçiye rahat nefes aldıran, temiz havasıyla sağlık veren mis gibi yosun kokusuyla gönüllere mutluluk veren bir kentimizdir.

Trabzon, doğusunda Rize, batısında Giresun, güneyinde Gümüşhane’nin ilçeleriyle batısında ise Karadenizle kucaklaşan, antik çağa kadar uzanan geçmişiyle varlığını koruyan bir İl merkezidir.

Bu güzel kente, Trabzon isminin verilmesi hakkında birçok rivayet vardır. Bunlardan bazılarını zikredelim;

1-Yunan Lycaon’un oğlu Trapezeus’un Arkadya’da adaşına ismini vermesi sebebiyle kente bu mitolojik olayla ilişkili olarak Trabzon adı verildiği düşünülmüştür.

Bir diğer iddia ise şöyledir; Hamilton, kentin güneyinde yükselen yamaçlar ve üstünde bulunan düz arazi sebebiyle kentin görümünü masaya benzetmişler, antik Trabzon sikkelerindeki masa çiziminden de ilham alarak Yunanca masa anlamına gelen Trapezus ismini vermişlerdir.

Sümelâ Manastırı

            

sümela manastırı
                              

2-Ayrıca, Evliya Çelebi’nin 17.yüzyılda 2500 yıllık geçmişi olan bir Yunan şehrine Tuğra-bozan ismini vermesinin sebeplerden bir diğeri olduğunu düşünmüşlerdir.  

3-Bazı çevreler, Kolhis ve Kafkasya’dan Yunanistan’a getirilen kölelerin, satıldığı düz alana ithafen bu ismin verildiğini savunmuşlardır.

Trabzon’un Coğrafi ve İklimsel Özellikleri Nedir?

Trabzon, denize dik konumu, yeşilin tüm tonlarını içinde barındıran görünümüyle ve yaslandığı dağlık arazinin sahil şeridiyle sınırlandığı, emsalsiz güzelliği ile ruhlara yaşama sevinci veren Boztepe merkezli antik Minthrion tepesi üzerinde kurulmuştur. %77,6 sı dağlık , %22,4 yaylalıktır.

Şırıl, şırıl akan derelerinin en önemli olanları şunlardır. Değirmendere, Yanbolu, Fol, Ağasar, İskefiye, Karadere, Küçükdere, Kalenima, Koha, Solaklı, Sürmene, Baltacı ve Sera dereleri.

Ilıman iklimin hüküm sürdüğü, yıl boyunca sıcaklık ortalaması 10-20 C olan kentte yaz ayları sıcaklık 27 C dereceyi görmektedir. Kış aylarında bu değer 5C altına pek düşmez.

ganita trabzon


Trabzon, Tarihi ve Turistik Yerleri İle İlgi Toplayan Bir Beldedir.

Roma İmparatorluğu ve Osmanlı döneminin eyalet merkezi ünvanına sahip bir geçmişi olan Trabzon, Ortaçağın da Rum İmparatorluğuna başkentlik yapmasıyla tanınır. 

Başlıca  tarihi mekanlar şunlardır.

1-     Manastırlar: Sümela Manastırı, Ayasofya müzesi, Kaymaklı Manastırı (Ermeni Kilisesi) Kızlar Manastırı, Hagios Savas(Maşatlık) Kaya Kiliseleri.

2-     Camiler ve Kiliseler: İskender Paşa Camii, Gülbahar Hatun Camii, Semerciler Camii,  Trabzon Valievi.

Kiliseler: Hagia Anna, Sotha(St.John)K, Hagios Theodoros, Hagios Kiryaki, Santa Maria, Hüsnü Köktuğ(Hagios Eugenios)

3-     Konaklar: Atatürk Köşkü, Memiş Ağa Konağı (Sürmene), Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı (Of), Çakıroğlu Hasan Ağa Konağı, Mustafa Arslan Junior, Heykel.

 

Çörek Otu Yağı Ne İşe Yarar Faydaları

 

                                           

çörek otu yağı

Peygamber Efendimiz (sav) çörek otunun ölümden başka her derde deva olduğuna işaret ederek, ümmetine çörek otu kullanmalarını tavsiye etmiştir. Ayrıca İslam aleminin meşhur doktorlarında İbn-i Sina, tıp tarihinde önemli bir kaynak olan “Kanun” adlı eserinde, çörek otunun metabolizmayı uyarıcı etkisinden bahsederek ”Halsizlik ve Uyuşukluğu” giderdiğini anlatmıştır.

Alternatif Tıp ürünlerinin kullanımı asırlar öncesine  kadar uzanır. Modern Tıp kurucularından Hipokrat’ ve Botanik (Bitki Bilimi) ilminin kurucularından  Doscorides    birçok hastalığın tedavisinde çörek otunu kullandıklarından bahsederek,  yağının faydalarını anlatmışlardır.

                                 

çörek otu faydaları

Doğu ve batı uygarlıklarının müşterek görüşüyle onaylanan “Çörek Otu Yağının Faydaları” şüphe edilmeden sağlık alanında güvenle  kullanılır hale gelmiştir.

Hamur işi yiyeceklerde süsleme maddesi olarak kullanılan çörek otunun işlemesi sonucu elde edilen yağı nerdeyse “her derde deva bir iksir” olarak her devirde kendinden bahsettirmişdir.

Çörek Otu Yağı, ana bileşeni timokinon olan ve antioksidan özelliği yüksek bir bitkisel yağdır. Sağlık açısından doğal bir değerdir. Antioksidan,antifungal ( mantar olmasını önleyen), antibakteriyel(iltihap gideren) özellikleri ile kozmetik ürünlerinin imalatından, diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklara kadar kullanım alanı olan eşsiz bir yardımcı şifa kaynağıdır.r

Çörek Otunun Kullanım Alanları Nedir?                                             

1-     Kilo Verme; Obezite tedavisinde ve fazla kilolarından kurtulmak isteyenler için ideal bir alternatiftir. Metabolizmayı çalıştırarak vücuttaki yağın yakılmasını sağlar. Bu özelliği ile kilo vermeye yardımcı olabilir. Miktarı ve olası yan etkilerine karşı tedbirli olunması ve doktor onayı ile kullanılması tavsiye edilir.

2-     Tip 2 diyabet: Yapılan çalışma sonuçlarına göre çörek otu yağının kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu anlaşılmıştır. Diyabet ilacı eşliğinde kullanımının sakıncalı olup olmadığını doktora danışmak ve sonra kullanmak gerekir. Aslında tüm bitki çayları için bu kural esastır. Çünkü her insanın kendine özgü bir yapısı vardır. Bir kişiye iyi gelen, bir başkasında problem yaratabilir.

3-     Romatoid artrit (Eklem iltihabı): İltihap giderici özelliği ile romatoid artrit tedavisinde etkili olduğu yapılan araştırmalar sonunda anlaşılmıştır. Bu hastalar, çörek otu yağını  doktor onayı ile kullanabilirler.

4-     Cilt problemleri: Uzmanlarca yapılan araştırmalar sonucu, çörek otu yağının dermotoloji dalında faydalı olduğu, egzama, sedef, akne ve vitiligo gibi hastalıkların tedavisinde olumlu sonuçlar alındığı rapor edilmiştir.

5-     Yüksek Tansiyon (Hiper tansiyon): Çörek otu yağı, yapılan incelemeler sonunda tansiyon düşürücü özelliği konusunda da onaylanan bir besin maddesidir.

6-     Çörek otu yağı: Vücutta  hücre ve doku hasarı yapan serbest radilkallerle mücadele eden ve karaciğer, böbrek problemleri ile ve antioksidan özelliği ile mide ve bağırsak hastalıklarında da ek tedavi olarak kullanılan bir alternatif tıp ürünüdür. Yapılan çeşitli, çörek otu yağının vücudun bir çok sağlık probleminde güvenle kullanılabileceğini kanıtlamıştır.

 

çörek otu faydaları

Çörek Otu Yağı Saça Faydaları Nedir?

Çörek otu yağ,  saç üzerindeki tesirleri hakkında yapılmış çok fazla bir çalışma olmamasına rağmen içeriğinde bulunan antifungal (mantar önleyici) özelliği ve antioksidanlar  sebebiyle saç problemlerinde onarıcı rol oynadığı düşünülmektedir.

Çörek Otu Yağı Cilde Faydaları Nedir?

İçerdiği antimikrobiyal ve enflamasyon giderici özelliği ile şu hastalıklarda faydalı olacağı düşünülmüş ve doktor  onayı koşuluyla  yardımcı tedavi olarak kullanılması tavsiye edilmiştir.

  • Akne tedavisinde
  • Sedef tedavisinde
  • Vitiligo tedavisinde
  • Egzema tedavisinde
  • Yaraların iyileşmesinde
  • Kolestrol tedavisinde
  • Bağışıklık güçlenmesinde
  • Saman nezlesi tedavisinde
  • KOAH tedavisinde
  • Adet sancıları ve düzenlenmesinde
  • Bakterilerle mücadelesinde
  • Sperm sayısının arttırılmasında
  • Astım ve bronşit tedavisinde
  • Bağırsak ve mide hastalıkları tedavisinde
  • Eklem ağrılarında

Ek ve yardımcı tedavi olarak kullanılması tavsiye edilmiştir.

28 Nisan 2024 Pazar

Tarçın Çayı Faydaları

 

tarçın çayı faydaları

·   

Tarçın çayı kan dolaşımını hızlandırır.

Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını garanti eder. 

Tarçın çayı mide bulantısını önler. 

Dengeli bir kolesterol seviyesi sağlar. 

Sindirim özelliği olan tarçınlı bitki çayı mide ve bağırsak şişkinliklerini giderir. 

Tarçın çayı kan şekerini dengeler. 

Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu enfeksiyonlara karşı korur. 

Tarçın çayı hafızayı geliştirir. 

Diş eti hastalığını iyileştirici etkisi olan tarçın çayı diş çürümelerini de önler.

tarçın çayı


Antioksidanların Korunması

Tarçın çayı, birçok bitki çayı gibi antioksidanlar açısından zengindir. Tarçın kabuğu, antioksidan özelliklere sahip kateşinler ve prosiyanidinler içerir. Bu antioksidanlar vücudu serbest radikallerin sebep olduğu oksidatif stresten de korur. Bu özelliği sayesinde tarçın çayı hücreleri yeniler ve gençlik katar. 

Tarçın Çayı Yağ Yakmalarına Yardımcı

Tarçın Çayı metabolizmayı harekete geçirerek yağ yakmaya yardımcı olur. Sindirim sisteminin çalışmasını düzenler. Şişliği ve vücutta biriken toksinleri atarak şişmeyi önler. Tarçın çayı kan şekeri dengesini koruduğu için acıkmayı ve aşermeyi önler. Bu özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. Tarçın çayı tek başına kilo vermeye yardımcı olmaz, ancak bir diyet planına ek olarak tüketildiğinde yağ yakmaya yardımcı olur. 

tarçın çayı


Hafif Tarçın Çayı Evde Yapın

Tarçın çayı evde yapmak kolaydır. Öğütülmüş tarçınlı tarçın çayı yapmak için bir çaydanlığa 1 çay kaşığı öğütülmüş tarçın koyun. Yaklaşık 2 bardak ılık kaynamış su ekleyin. Tarçın çayının sertleşmesi için 10 dakika bekleyin. Daha sonra bir bardağa süzün ve için. Çubuk tarçınla çay yapmak isterseniz demliğe 3 çubuk tarçın atın. 2 su bardağı sıcak kaynamış su ekleyin ve demlenmesini bekleyin.


5 Nisan 2024 Cuma

Patatesli Kaşarlı Bazlama Tarifi

 

bazlama tarifi

Patatesli kaşarlı bazlama, yumuşak bir iç harçla doldurulmuş, dışı hafifçe kızarmış, doyurucu bir Türk mutfağı lezzetidir. Genellikle kahvaltı veya brunch gibi öğünlerde sıcak olarak servis edilir, ancak isteğe göre diğer öğünlerde de tüketilebilir. Ayrıca üzerine tereyağı veya zeytinyağı sürerek daha lezzetli bir dokuya sahip olabilirsiniz.

Malzemeler

  • ·        2 su bardağı un
  • ·        Yarım su bardağı süt
  • ·        Yarım su bardağı su
  • ·        Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • ·        1 çay kaşığı tuz
  • ·        1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • ·        2 adet orta boy patates
  • ·        1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • ·        Tuz ve karabiber (isteğe bağlı olarak)
bazlama tarifi


Yapılışı

·        İlk olarak patatesleri haşlayın ve püre haline getirin.

·        Unu, kabartma tozunu ve tuzu bir kapta karıştırın. Ardından sıvı yağı, sütü ve suyu ekleyip yoğurun.

·        Hamurunuzu 6 eşit parçaya ayırın ve her bir parçayı elinizle yuvarlayarak açın.

·        Açtığınız hamurların içine patates püresi ve rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin.

·        Hamurları kapatıp yuvarlayarak şekil verin ve üzerlerine hafifçe bastırarak düzleştirin.

·        Tavada veya ızgarada her iki tarafını da altın rengi olana kadar pişirin.

·        Sıcak olarak servis yapın. 

·        Ve afiyet olsun.

 

Patatesli Kaşarlı Bazlama Püf Noktaları

·        Hamur Kıvamı: Hamurun kıvamını doğru ayarlamak önemlidir. Hamurun çok sert veya çok yumuşak olmamasına dikkat edin. İhtiyacınıza göre azar azar su veya un ekleyerek kıvamı ayarlayabilirsiniz.

·        Patates Püresi: Patatesleri iyice haşlayıp püre haline getirirken, fazla suyunu süzün. Aksi halde hamurunuzun kıvamını etkileyebilir.

·        Kaşar Peyniri: Rendelenmiş kaşar peynirini hamurun içine eklerken, peyniri eşit bir şekilde dağıtın ve fazla koymamaya özen gösterin. Aşırı kaşar peyniri hamurun içinden taşabilir ve dağılabilir.

·        Pişirme Süresi: Bazlamaları pişirirken her iki tarafını da eşit şekilde pişirmeye özen gösterin. Altın rengi olana kadar pişirin, ancak yanmamasına dikkat edin.

·        Servis: Bazlamaları sıcak servis yapın. Sıcakken daha lezzetli olur ve kaşar peyniri eriyip iç harcı yumuşar.

25 Mart 2024 Pazartesi

Harput Köftesi Tarifi

 

harput köftesi tarifi

Harput Köftesi, Malatya'nın köklü kültürünü ve lezzetini yansıtan eşsiz bir köfte çeşididir. Bugün, tarihin ve lezzetin buluştuğu bu şaheseri, hiçbir sitede bulunmayan özgün cümlelerle sizlere sunuyoruz. İşte, malzemeler ve yapılışla damaklarda unutulmaz bir iz bırakan Harput Köftesi!

 

Malzemeler:

Kıyma için:

  • ·        500 gram dana kıyma
  • ·        1 adet büyük boy soğan (rendelenmiş)
  • ·        2 yemek kaşığı irmik
  • ·        1 çay kaşığı karabiber
  • ·        Yarım çay kaşığı kimyon
  • ·        Tuz (damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)

İç harcı için:

  • ·        1 su bardağı ceviz içi (ince kıyılmış)
  • ·        1 adet büyük boy soğan (ince doğranmış)
  • ·        2 yemek kaşığı tereyağı
  • ·        Yarım çay kaşığı karabiber
  • ·        Yarım çay kaşığı pul biber
  • ·        Tuz (damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)

Yapılışı:

1.      Harput Köftesi için öncelikle kıyma karışımını hazırlayın. Dana kıymayı bir kaba alın ve üzerine rendelenmiş soğan, irmik, karabiber, kimyon ve tuz ekleyerek iyice yoğurun. Yoğurma işlemi, size tarihin izini sürecek bir adımdır.

 

2.      İç harcı için ise bir tavada tereyağını eritin ve ince doğranmış soğanı ekleyin. Soğanlar kavrulurken evinizi saracak enfes koku, size mutfakta olmanın mutluluğunu yaşatacak.

 

3.      İnce kıyılmış ceviz içini ekleyin ve karıştırın. Cevizlerin tereyağıyla buluştuğu anda size tarihin en değerli yemeklerinden birini hazırlamanın heyecanını hissettirecek.

 

4.      Karabiber, pul biber ve tuzu ekleyerek iç harcınızı lezzetlendirin. Baharatların ceviz ve soğanla buluşması, size tadı damağınızda kalacak bir lezzet vaat edecek.

 

5.      Yoğurduğunuz kıyma hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve avucunuzun içinde yuvarlayın. Köfteleri şekillendirirken, size tarihin ustalarının elinden çıkan bir lezzeti yaratmanın hazzını verecek.

 

6.      Hamurun ortasını hafifçe açın ve cevizli iç harcı yerleştirin. İç harcın hamurla buluştuğu an, size özgünlüğün lezzetle kucaklaştığını hatırlatacak.

 

7.      Köfteleri hafifçe bastırarak yassıltın ve üzerlerini düzeltin. Köftelerin şekillenme sesi, size yemeğin keyfini sunduğu anı hatırlatacak.

 

8.      Harput Köftelerini buzdolabında yarım saat dinlendirin ve ardından kızgın yağda kızartın. Köftelerin kızardığı ses, size lezzetin doruklarında bir tat sunacak.

 

9.      Kızaran köfteleri kağıt havlu üzerine alın ve fazla yağını süzdürün. Köftelerin yağın içinde yüzdüğü anda, size tarihin lezzetinin gizemini hissettirecek.

 

10.   Şimdi, Harput Köftelerini sıcak servis yapın ve sevdiklerinizle tarihin ve lezzetin buluştuğu bu şaheseri paylaşın. Sofranızda yüzyılların izleri ve lezzetin sırrı bir araya gelecek.

 

Harput Köftesi, özenle hazırlanan malzemeler ve tarihin esintisiyle damaklarda iz bırakan eşsiz bir lezzettir. Şimdi, bu özgün tarifi denemek için mutfakta yerinizi alın ve sevdiklerinizle lezzetin tarihine yolculuk yapın. Afiyet olsun!

7 Mart 2024 Perşembe

Sarımsaklı Kırmızı Biberli Makarna

 

sarımsaklı kırmızı biberli makarna

Sarımsaklı Kırmızı Biberli Makarna İçin Malzemeler

·        1 paket kelebek makarna

·        2 diş  rendelenmiş  sarımsak

·        4 yemek kaşığı  sıvıyağ

·        1 yemek kaşığı  tereyağı

·        2 adet ince kıyılmış  Kırmızı  biber

·        2 adet olgun domates

·        1 yemek kaşığı  domates salçası

·        1 yemek kaşığı  biber salçası

·        Karabiber ve tuz

Hazırlanışı

·        Makarna 7- 10 dakika arası tuzlu suda  haşlanır. Daha sonra süzülerek  soğuk  suyu tutulup bekletilir.

·        Bir tencereye sıvıyağ  ve tereyağı  konulur. Yağ  ısınmaya  başlayınca  içerisine kırmızı biber, sarımsak , karabiber ve tuz eklenir ve kavrulur. Daha sonra domates rendesi ve salça ilave edilir. 2 dakika kadar pişirilen  sos ocaktan alınır ve makarna ile harmanlanır. Sıcak  olarak servis edilir. Afiyet olsun.

Sebzeli Makarna Tarifi

 

sebzeli makarna tarifi

Malzemeler

  • ·        1 paket makarna
  • ·        1 adet kabak
  • ·        1 demet maydanoz
  • ·        3 adet domates
  • ·        2 dilim beyaz peynir
  • ·        1 küçük  kase siyah zeytin
  • ·        3 yemek kaşığı  sıvıyağ
  • ·        4 adet kornişon  turşu
  • ·        Yeterince tuz ve karabiber
  • ·        Üzeri  için  yoğurt,  sarımsak ve pul biber

Hazırlanışı

·        Makarna haşlanır  , süzülür  ve soğuk  sudan geçirilir.

·        Tencereye rendelenmiş  domates,  sarımsak, tuz, karabiber,  sıvı  yağ, kornişon  turşu, kabak ve siyah zeytin 2 dakika kadar pişirilir.  Sos  hazır  olunca ocağın  altı  kapatılır  ve ince kıyılmış  maydanoz ve peynir rendesi ilave edilir.  Sos ve makarna iyice karıştırıldıktan  sonra üzerine  sarımsaklı  yoğurt  ve pul biberi gezdirilir. Afiyet olsun.