This is default featured post 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

28 Kasım 2023 Salı

Güllaç Tarifi, Nasıl Yapılır?

 

güllaç tatlısı tarifi



    Ramazanın geldiğinin tatlılar içindeki habercisi ; Güllaç,
Güllaç  geleneksel Türk tatlılarından biridir ve Özellikle Ramazan ayında tüketilir. Evde kolayca hazırlanabilir ve lezzetiyle sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. İşte evde güllaç yapmak için gereken malzemeler ve yapım adımları:

Malzemeler:

  • 1 paket güllaç yaprağı (15 adet)
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık
  • 1 su bardağı süt (servis için)
  • Tarçın veya hindistan cevizi (servis için)

Yapılışı:

  1. Güllaç yapraklarını ılık suda birkaç dakika bekletin, yumuşamalarını sağlayın.
  2. Şeker ve sütü bir tencereye alın, kısık ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Süt kaynamadan ocaktan alın.
  3. Tepsiyi hafifçe yağlayın ve güllaç yapraklarını tek tek tepsiye yerleştirin.
  4. Her bir yaprağı sütle hafifçe ıslatın. Ardından ceviz veya fındık serpiştirin.
  5. Kalan yaprakları da aynı şekilde ıslatın ve ceviz veya fındık serpiştirin.
  6. Üzerine kalan sütü dökün ve buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
  7. Servis yapmadan önce üzerine tarçın veya hindistan cevizi serpiştirin.

Güllaç yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Güllaç yaprakları çok fazla ıslatılmamalıdır, aksi halde yapraklar dağılabilir. Ayrıca, sütü kaynatmamaya özen gösterin, çünkü kaynayan süt yaprakları dağıtabilir. Güllaç yaprakları arasına ceviz veya fındık yerine farklı malzemeler de ekleyebilirsiniz, örneğin hindistan cevizi, badem veya kuru üzüm gibi. Hazırladığınız güllaç, soğuk servis edilir ve yaz aylarında serinletici bir tatlı olarak tercih edilir. Afiyet olsun!


Karahindiba Faydaları

 

karahindiba faydaları

Karahindiba, diğer adıyla Dent de lion yani aslan dişi, sarı renkli 10-50 cm boyutlarına kadar uzayabilen çok yıllık otsu bir bitkidir. Ülkemizde genelde çayırlık alanlarda ve yol kenarlarında rastlanan karahindiba bitkisi, içi kengel denilen acı bir sütle dolu kazık köküne sahiptir. İyi bir potasyum kaynağı olan karahindibanın çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır. En yaygın kullanımı ise yapraklarının demlenmesi suretiyle yapılan karahindiba çayıdır. Bu doğal çayın birçok faydası vardır. Ancak güçlü bir bitki olduğundan günde bir fincandan fazla içilmesi tavsiye edilmemektedir. Ayrıca hamile bayanların doktora danışarak kullanması önerilir.

Karahindibanın diğer bir kullanım şekli ise salatasının yapılmasıdır. Fakat özel yetiştirilenler dışında acı bir tadı olduğundan genellikle tercih edilmemektedir. Kullanımının çoğunlukla güvenli ve neredeyse yan etkisiz bir bitki olmasına rağmen ishal olan kişilere rahatsızlıkları geçinceye kadar kullanmamaları önerilir.

Karahindiba faydaları ise şu şekildedir;

1.      Metobalizmayı uyararak zinde tutar.

2.      İdrar söktürme etkisi vardır. Ayrıca böbrek taşını düşürmeye yardımcı olur.

3.      Cilt bozuklukları ve deri hastalıklarına iyi gelir. Aynı zamanda yüzdeki benlerden ve lekelerden kurtulmaya olanak sağlar. Kökünü ezerek yoğurda karıştırıp problemli bölgeye sürebilirsiniz.

4.      Nemlendirici özelliğinden dolayı birçok ilaç ve kozmetik firması ürünlerinde kullanmaktadır. Yeşil kısmının ezilerek cilt maskelerine katılması tavsiye edilir.     

5.      Karahindiba çayı, kan şekerini düzenlemeye ve insülini iyileştirmeye yardımcı olur. Şeker hastaları günde 5-6 sap yiyebilir.

6.      Hareketsizlik, yetersiz veya yanlış beslenme, yeteri kadar su tüketmeme gibi durumlarda ortaya çıkan ödemleri vücuttan atmayı sağlar.

7.      Probiyotik lifler içerdiğinden, sindirim sisteminin çalışmasını olumlu yönde etkiler, hazmı kolaylaştırır.

8.      Tüm zehirlere karşı panzehir özellik taşır.

9.      Anne sütünü arttırdığı bilinmektedir.

10.   Uykusuzluğa ve yorgunluğa iyi gelir.

Karahindaba Çayı Yapımı

   İnce kıyılmış karahindiba yaprakları ve kökü (iki kahve kaşığı kadar),300-500 ml kaynar suyla karıştırılarak 5 dakika haşlanır. Bir kaç dakika demlendikten sonra içilir.