This is default featured post 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

15 Ocak 2024 Pazartesi

Islak Yuvalama Kurabiye Tarifi

 

Islak Yuvalama  Kurabiye

Malzemeler

  • ·        1 paket margarin
  • ·        4 yemek kaşığı  kakao
  • ·        2 adet yumurta
  • ·        1 çay bardağı  toz şeker
  • ·        1 paket vanilya
  • ·        1 paket kabartma tozu
  • ·        Aldığı  kadar un

Şerbeti  için

  • ·        2 su bardağı  su
  • ·        2 su bardağı  toz şeker

Hazırlanışı

·        Bir kabın  içerisinde su ve şeker iyice eritilir.

·        Başka  bir kabın  içerisine margarin şeker,  kakao, yumurta, vanilya, kabartma tozu  ve un eklenerek kulak memesi  kıvamında  bir hamur yoğrulur.  10 dakika dinlendirildikten sonra cevizden biraz küçük  parçalar alıp elle yuvarlanır ve kurabiyelere  yuvarlak pürüzsüz bir şekil  verilir. Yağlı  kağıt  üzerinde  fırın  tepsisinde 180 derecede  pişirilir.  Kurabiyeler pişince  sıcak  olacak  şekerli suya batırılıp cam bir tepsiye dizilir.  Bu işlemin çok hızlı  bir şekilde  yapılması  gerekir. Üzerine  hindistan cevizi serpiştirilerek servis edilir. Afiyet olsun.

3 Ocak 2024 Çarşamba

Tavuk Şinitzel Tarifi

 

şinitzel tarifi

Şinitzel tavuk yemekleri arasında en çok sevilen türlerden biridir. Yapımı kolay, sofralarda damak Şenlendiren lezzetiyle vazgeçilmez bir keyiftir. Beyaz etin sağlıklı ve uygun fiyatlı olması her sofrada kolaylıkla yer almasına destek olmaktadır. Şinitzel yapabilmek için tavuğun göğüs eti gerekmektedir.

Malzemeleri;

4 kişilik

  • ü   2 orta boy kemiksiz tavuk göğüs eti,
  • ü   2 yumurta,
  • ü   1 bardak galeta unu,
  • ü   1 bardak un,
  • ü   ½ limon suyu,
  • ü   1 çay kaşığı, tuz,
  • ü   1 çay kaşığı karabiber
  • ü   2 yemek kaşığı zeytinyağı,

ü   Kızartmak için 1bardak sıvı yağ,

Yapılışı;

Genişçe bir kesme tahtasında tavuk göğüs etleri istenen incelikte fileto kesilir. Derin bir kaba alınır. Üzerine zeytinyağı tuz ve karabiberin yarısı eklenerek harmanlanır.  15-20 dakika bekletilir. Diğer tarafta 1 tabağa un, 1 tabağa da kalan tuz ve karabiber eklenen galeta unu, 1 tabağa da yumurtalar kırılarak hazırlanır. Yumurtlar çatalla çırpılarak limon suyu eklenerek yumurta kokusunun hafifletilmesi sağlanmaktadır. Genişçe bir tavaya kızartma yağı alınarak ısıtılır. Dinlendirilen tavuk göğüs etleri tek tek önce una sonra yumurtaya son olarak da galeta ununa bulanarak sıcak yağa bırakılır. Ocağın çok hızlı açılmaması yağın yanmasını önleyerek şinitzelin tam pişmesini sağlamaktadır. Her iki yönlü olarak kızaran şinitzel, pilav, salata, patates gibi arzu edilen garnitürle servise sunulmaktadır. Afiyet olsun.

1 Ocak 2024 Pazartesi

Çerkes Tavuğu Tarifi

 

çerkez tavuğu tarifi

Çerkez tavuğu aslında ülkemizin her yöresinde bilinen bir yemek. Ancak her mutfakta farklı şekillerde hazırlanması ile kafa karışıklığına neden olabiliyor. Geleneksel bir Türk yemeği olan çerkes tavuğunun tarifi, yapım aşaması, dikkat edilmesi gerekenler ve malzeme listesini sizler için ele aldık!

ÇERKES TAVUĞU MALZEME LİSTESİ

Çerkez tavuğunu pratik ve bir şekilde yapabilmek için aşağıda sizler için sıraladığımız malzeme listesini tam bir şekilde hazırlamanız önerilmektedir. İşte çerkes tavuğu malzeme listesi:

  • ·        1 bütün tavuk
  • ·        2 su bardağı kadar dövülmüş ceviz içi (200 ml)
  • ·        1 su bardağı kadar dövülmüş ceviz ii (Sos içerisinde kullanılacak)
  • ·        1 su bardağı ince buldur (200 ml)
  • ·        1 su bardağı süzme yoğurt
  • ·        2-3 diş sarımsak (Ezilmiş / dövülmüş)
  • ·        1 tatlı kaşığı kadar tuz
  • ·        Yarım çay bardağı nar ekşisi
  • ·        Yarım çay bardağı zeytinyağı

·        İsteğe bağlı olarak yarım deme taze soğan / yarım demet taze nane (İnce kıyılmış)

ÇERKEZ TAVUĞU YAPIM AŞAMASI

Çerkez tavuğu zor gibi görünse de aslında yapımı son derece pratik bir lezzettir. Yapımı için gerekli olan bütün malzeme listesini bir araya getirdikten sonra şu aşamaları takip ederek, lezzetli bir çerkez tavuğu elde edebilirsiniz:

Tavuğu bir tencereye koyun ve haşlayın. Haşlama aşamasında kuru soğan ve toz karabiber kullanabilirsiniz.

Ceviz içi bir kaba alın. Üzerine ince bulgur, süzme yoğurt ekleyerek karıştırın. Daha sonra sırasıyla sarımsak, tuz, nar ekşisi ve zeytinyağını ekleyerek tamamen harmanlayın.

Bu sırada haşlanmış ve yumuşacık olan tavuğunuzu iyice didin. Bu karışım ile tavuk etlerini bir araya getirin.

Buraya kadar bütün aşamaları eksiksiz bir şekilde yerine getirdikten sonra karşımı servis tabağına alın ve üzerini dümdüz yapın. İsteğe bağlı olarak sunum için ayrı olarak hazırlayabileceğiniz bir su bardağı cevizi serpiştirin.

Daha sonra sırası ile ince ince doğradığınız taze soğan ve taze naneyi karışımın üzerine ekleyin.

Hazırladığınız çerkes tavuğunun en lezzetli halini alabilmesi için mümkünse en az 1 saat boyunca buzdolabında dinlenmesine izin verin. Daha sonra keyifle tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Un Kurabiyesi Tarifi

 

un kurabiyesi tarifi

Görünümü ve ağızda dağılan o hissi ile herkesin vazgeçilmez tatlıları arasında olan un kurabiyesi son derece pratik bir tatlıdır. Hemen hemen her evde bulunan malzemelerle yapılabilecek olan un kurabiyesi yapım aşaması ve malzeme listesini sizler için sıraladık!

UN KURABİYESİ MALZEME LİSTESİ

Un kurabiyesi hazırlamak için ilk olarak hazırlamanız gereken malzeme listesi şu şekilde:

·        250 gram kadar tereyağı (Mümkünse oda sıcaklığında olması gerekiyor)

·        Yarım su bardağı pudra şekeri (Normal şeker yerine kullanılacak)

·        1 adet yumurta

·        1 paket vanilya tozu, 1 paket kabartma tozu

·        Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ (Tereyağı olduğu için sıvıyağ kullanmak istemeyenler kullanmayabilir)

·        Yarım paket karbonat ve 1 tutam kadar tuz

·        Aldığı kadar un (Ortalama 2 su bardağı kadar)

·        Üzeri için: İsteğe bağlı olarak fındık ya da ceviz içi veya da fıstık kullanılabilir.

UN KURABİYESİ

Un kurabiyesi hazırlamak sanılanın aksine çok basit! Yapmanız gerekenleri harfiyen anlatıyoruz!

İlk olarak oda sıcaklığına gelen tereyağını bir kabın içerisine alın ve üzerine pudra şekeri ekleyin Kıvamın tamamen pürüzsüz olmasına özen gösterin.

Daha sonra yumurtayı ekleyin ve bir çırpıcıdan yardım alarak karıştırın.

Unu yavaş yavaş kontrollü bir şekilde eklemeniz önerilmektedir.

Hamurunuzun kıvamını kontrol ederek ilerleyin. Kulak memesi tarzında bir hamur elde etmeniz gerekiyor.

Daha sonra hazırladığınız hamurdan ortalama olarak ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve yuvarlayın.

Fırın tepsinize yağlı kağıdı serin ve yuvarladığınız parçaları tepsinize sırasıyla yerleştirin. İsteğe bağlı olarak kurabiyenizi süslemek için fındık ya da ceviz içi tercih edebilirsiniz.

Un kurabiyesinin pişme hızı çok hızlı olacaktır. Kontrollü bir şekilde önceden ısıtılmış fırında en az 12 en fazla 15 dakika içerisinde pişmesine özen gösterin. Mutlaka fırınınızı önceden ısınması gerekiyor. Aksi durumda ısınmadan fırına koyarsanız, kurabiyenizin içerisinde tereyağı olduğu için yayılarak pişecek ve istediğiniz görüntüye ulaşmanız engel olacaktır.

Görüldüğü üzere yapımının son derece kolay odluğu 1-2 püf noktası ile mükemmel bir lezzet ortaya koyabileceğiniz un kurabiyesi tarifini ayrıntılı olarak sizlere aktardık. Farklı şekillerde süsleyerek, kurabiyenizi daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.

30 Aralık 2023 Cumartesi

Elmalı Turta Tarifi - Yemek Tarifleri

 

elmalı tart tarifi

Elmalı tart, özellikle çay saatlerinin vazgeçilmez yiyecekleri arasında bulunuyor. Meyvelisi olduğu kadar sade formu da damakları çatlatan elmalı turta tarifi ve yapım aşamalarını sizler için derledik! İşte en pratik ve en lezzetli elmalı tart tarifi ve malzeme listesi:

Elmalı Tart Malzeme Listesi

Elmalı tart yapmak için öncelikle malzemelerin oda ısısında olmasına özen göstermeniz gerekiyor. İşte elmalı tart malzeme listesi:

·        - 2 su bardağı kadar un (200 ml)

·       -  125 gram tereyağı (Oda ısısında hafif yumuşak kıvamda olmalı)

·       - 1 adet yumurta

·       - Yarım su bardağı toz şeker (Şeker miktarını damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz)

·       - 1 paket vanilya

·        -1 paket kabartma tozu

İç Harcı Malzemesi

Hamurunu hazırlamadan önce ilk olarak iç harcı malzemesi hazırlamanız gerekiyor. İşte elmalı tart iç harcı malzemesi:

·        4 adet orta boy elma (Tercihen tatlı olması açısından kırmızı)

·        1 tatlı kaşığı tarçın

·        Yarım limonun suyu

ELMALI TART HAZIRLIK AŞAMASI

Elmalı tart için bütün malzemeleri hazırladıktan sonra ilk olarak unu bir kabın içerisine boşaltın. Üzerine tereyağı, yumurta, toz şeker, vanilya, kabartama tozu ve 1 çay kaşığının ucu kadar tuz ekleyin.

Bütün malzemeleri iyice yoğurarak homojen bir karışım elde edin. Karışımın kulak memesi kıvamında olmasına özen gösterin.

Hamuru streç filmi ile sardıktan sonra buzdolabında ortalama olarak hamurun 30 dakika dinlenmesine özen gösterin.

İç harcını hazırlamak için elmaları soyun ve dilimleyin. Üzerine toz şeker, tarçın ve limon suyunu ekledikten sonra karıştırın.

İç harç hazır olduktan sonra hamuru çıkartın ve merdane yardımı ile hamurunuzu açın.

Tart kalıbına yerleştirin ve üzerine elmaları ekleyin. İstediğiniz şekle getirdikten sonra 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Pişen elmalı tartınızı fırından aldıktan sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın ve afiyetle yiyin!

Hamurun istenilen kıvamda olması için malzemelerin, yapım aşamasından önce ortalama olarak 30 dakika önce buzdolabından çıkarılmış olması önerilmektedir. Bu şekilde daha yumuşak ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edebilir, elmalı tartınızın daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.


19 Aralık 2023 Salı

Ezogelin Çorbası Tarifi

 

ezogelin çorbası tarifi

Malzemeler

- 1 yemek kaşığı Tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- doğranmış 2 büyük beyaz soğan,
- 3 diş sarımsak, doğranmış
- 1 kırmızı veya sarı biber, ya da 2 muz biber, doğranmış, çekirdekleri çıkarılır
-  domates 1/4
- 2 tatlı kırmızı biber
- domates püresi veya küp küp doğranmış domates (tuz ilave
etmiyoruz ) 8 su bardağı kaynar su
- kuru kırmızı mercimek
- kahverengi pirinç
- bulgur
- kuru nane
- limon dilimleri servis için
- Tuz ve karabiber

- Acı biber (isteğe bağlı)

İpuçları

Tereyağı ve zeytinyağı karışımı çorbaya harika bir zengin kalite katar. Güzelce donar ve yılın her zamanında harika bir yemek yapar. Bu çorbadaki zengin lezzetin anahtarı domates salçasıdır. İşin sırrı: Lezzetini salmak için domates salçasını pişirin.

Çorbayı başlattığınızda çaydanlıklarınızı doldurun. Çorbaya kaynar su ilave etmek pişirme süresini hızlandıracaktır.

Talimatlar

Orta-yüksek ateşte büyük bir tencere yerleştirin. Sıcakken zeytinyağı ve tereyağı ekleyin. Yağ ve tereyağı ısınır ısınmaz soğanları ve sarımsakları ekleyin ve biraz renk oluşana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Sık sık karıştırın. Biberleri ekleyin ve soğanlar kahverengileşmeye başlarsa ateşi düşürerek üç dakika daha pişirin. İyice karıştırarak salça ve kırmızı biberi ekleyin. Domates salçası sebzeleri kaplayana ve tavanın dibinde kabuk oluşturana kadar sık ​​sık karıştırarak beş dakika pişirin. Mercimek ve pirinci tavaya ekleyin ve tavanın altını kazıyarak iyice karıştırın. Domates ve suyu ekleyin, karıştırın ve üzerini kapatın. Isıyı orta seviyeye düşürün ve 45 dakika pişirin, her 10 dakikada bir karıştırın ve su seviyesini izleyin. Karışım çok kalınlaşırsa daha fazla su ekleyin. 30 dakika sonra,
Tuz ve karabiberle tatlandırın, istenirse pul biber ekleyin.
Porsiyon büyüklüğü 2 bardaktır; 8 porsiyon yapar.
Sofrada çorbanın üzerine limon sıkın. Afiyet olsun.

18 Aralık 2023 Pazartesi

Ramazan Ayında Lezzetli ve Sağlıklı İftar Menüsü Önerileri

 

ramazan ayı, iftar,sağlıklı beslenme

Ramazan ayı boyunca, birçok kişi gün boyunca aç kalmayı tercih ediyor ve gün batımıyla birlikte iftarını açıyor. İftar sofralarının leziz ve sağlıklı olması, orucun bozulmasına yardımcı olur ve aynı zamanda sağlıklı beslenmenin korunmasına da yardımcı olabilir. İşte sizin için birkaç lezzetli ve sağlıklı iftar menüsü önerisi:

  1. Çorba – Ramazan ayında çorba, insanların ihtiyaç duyduğu nem ve mineral bakımından zengin olduğu için çok önemlidir. Sebzeli mercimek çorbası ya da tavuk suyu çorbası gibi hafif bir çorba tercih edebilirsiniz.
  2. Ana yemek – Ana yemek olarak, tercih olarak beyaz etli sebze yemekleri ya da ızgara tavuk göğsü gibi protein açısından zengin yemekler seçebilirsiniz. Bulgur pilavı ve sebzeli kısır da tercih edebileceğiniz başka sağlıklı seçeneklerdir.
  3. Salata – İftar sofraları, yeşilliklere ihtiyaç duyabileceğiniz bir yerdir. Kremalı avokado salatası, taze roka ve cherry domates salatası, antep fıstıklı dereotu salatası gibi sağlıklı salata önerileri vardır.
  4. Tatlı – İftar sonrasında, tatlı olarak tercih edebileceğiniz meyve tatlıları, sütlü tatlılar, helvalar gibi daha hafif tatlılara yönelin. Kaymaklı incir tatlısı, Elmalı top kek gibi lezzetli tatlılar tercih edebilirsiniz.

   Yukarıdaki önerileri dikkate alarak birkaç değişiklik yaparak kendinize özgü bir iftar menüsü hazırlayıp sağlıklı beslenmenin tadını çıkarabilirsiniz.

   Sadece lezzetli yemeklere odaklanmak yerine, sağlıklı beslenmeyi de önemsemek, ramazan ayının günler boyu açlıkla geçtiği ve bu nedenle yemek seçimlerinde dikkatli olunması gerektiği gerçeğini gösterir. Bununla birlikte, bu öneriler yalnızca bir başlangıçtır. Sağlıklı ve lezzetli yemekler hazırlamanın birçok yolu vardır. Önemli olan, sebzeler, tam tahıllı yiyecekler, protein ve sağlıklı yağlar içeren dengeli bir diyet oluşturmaktır. Ayrıca, iftar sonrası tatlıya düştüğünüzde, sağlıklı seçenekler arayarak kontrollü bir şekilde tatlı tüketebilirsiniz.

   Ramazan ayında sağlıklı beslenmek herkes için önemlidir. İftar sofralarını lezzetli ve sağlıklı yiyeceklerle donatmak, orucunuzu açmanıza ve sağlıklı beslenmenizi korumanıza yardımcı olacaktır. Bu önerileri dikkate alarak, kendi damak zevkinize ve sağlıklı beslenme hedeflerinize uygun özgün bir iftar menüsü oluşturabilirsiniz.

   Ramazan ayı, sağlıklı beslenme konusunda özel bir önem taşımaktadır. Bu dönemde gün boyu açlıkla geçiren insanlar, iftar menüleri ile sağlıklı beslenmenin yanı sıra, endorfine bağlı mutluluk hissini de arttıracak lezzetli yiyeceklerle buluşurlar. Hazırladığınız sağlıklı ve lezzetli iftar menüleri, oruç tutanlar için bir çeşit iyilik ve duygusal desteğe dönüşür. Bu makalede verilen öneriler, sağlıklı ve lezzetli iftar yemekleri hazırlamak isteyen herkes için bir başlangıç noktasıdır. Eğlenceli ve sağlıklı bir iftar sofrası hazırlamak, tüm ailenin bu özel aydan en iyi şekilde yararlanmasına da yardımcı olur.

   Sağlıklı beslenme, bir yaşam biçimidir ve her süreçte olduğu gibi Ramazan ayı döneminde de devam etmelidir. Hazırlayacağınız sağlıklı ve lezzetli iftar menülerinin, Ramazan ayının sonunda da sağlıklı gıda seçimleri yapmanıza dolaylı olarak yardımcı olacağını unutmayın.