This is default featured post 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

14 Kasım 2023 Salı

Aşure Tarifi, Nasıl Yapılır?

 

aşure tarifi

Aşure, Anadolu'nun binlerce yıllık tatlı geleneğinin en değerli miraslarından biridir. Her yıl Muharrem ayının onuncu gününde pişirilen bu özel tatlı, farklı lezzetleri ve malzemeleri bir araya getirerek dayanışma ve paylaşma ruhunu yansıtır. Aşurenin tarih boyunca pek çok farklı kültürün sofrasında yer aldığı düşünülürse, bu tatlı hem lezzeti hem de sembolizmi ile büyülü bir yere sahiptir. Şimdi, gelenekten günümüze taşınan tam ölçülü aşure tarifi ile bu özel tatlıyı kolayca evinizde hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı kuru kayısı
  • 1 su bardağı kuru incir
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 su bardağı fındık içi
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı gül suyu (isteğe bağlı)
  • 1 çay bardağı gül yaprağı (isteğe bağlı)
  • 1 çay bardağı gülsuyu (isteğe bağlı)

Yapılış Adımları:

  1. Buğdayı bir gece önceden ıslatın ve suyunu süzüp haşlayın.
  2. Nohut ve kuru fasulyeyi de ayrı ayrı haşlayın, suyunu süzün.
  3. Pirinci yıkayıp suyunu süzün.
  4. Kuru üzümü sıcak suda ıslatın ve şişmesini bekleyin, sonra suyunu süzün.
  5. Kuru kayısı ve inciri doğrayın.
  6. Bir tencerede haşladığınız buğdayı, nohutu, kuru fasulyeyi ve pirinci bir araya getirin.
  7. Üzerine kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, ceviz içi ve fındık içini ekleyin.
  8. Şekeri ekleyerek karıştırın ve pişmeye bırakın.
  9. Aşure kaynamaya başladığında altını kısın ve ara sıra karıştırarak pirinçlerin iyice pişmesini sağlayın.
  10. İsteğe bağlı olarak aşurenin içine gül suyu ve gül yaprağı ekleyebilirsiniz.

Servis:

  1. Pişen aşureyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  2. Servis yaparken kaselere alın ve üzerine dilediğiniz şekilde süsleyin. Ceviz içi, tarçın veya nar taneleri ile süsleyerek görselliği artırabilirsiniz.
  3. Aşurenizi sevdiklerinizle paylaşın ve geleneksel tatlı keyfini birlikte yaşayın.

Tam ölçülü aşure tarifi, geleneksel Türk mutfağının en lezzetli tatlarından birini evinizde yapmanızı sağlar. İçinde barındırdığı farklı malzemelerle hem göz hem de damak zevkinize hitap edecek olan bu aşure tarifi, sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz özel bir lezzet sunar. Yapımı biraz zaman alsa da, emin olun sonunda sofranızda ve yüreğinizde açılan tatlı bir tebessümle değecek. Gelenekten gelen bu lezzeti yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak için şimdi mutfağa adım atabilirsiniz.


10 Kasım 2023 Cuma

Tavuklu (Dev) Sigara Böreği

 

dev sigara böreği tarifi

Malzemeler

  • ·       4 adet yufka
  • ·       Yarım tavuk göğsü
  • ·       Bir adet yeşil biber
  • ·       Bir adet kapya biber
  • ·       1 adet soğan
  • ·       Tuz
  • ·       Karabiber

Sosu için

  • ·       Soda
  • ·       Süt
  • ·       Yumurta
  • ·       Sıvıyağ

Her bir yufka 8 adet eşit parçaya bölünür. Ve bir kenara alınır. Yarım tavuk göğsü küp küp doğranır tavaya alınır. Üzerine yarım çay bardağından biraz az sıvı yağı eklenir. Biberlerde küp küp doğranıp eklenir. Tuz, karabiber ve pul biberinde eklendiği iç harç sotelendikten sonra ılıması için kenara alınır. Tavukların soğuması beklenirken bir kaseye yumurta kırılıp çırpılır yumurta homojen bir hal alınca üzerine yarım şişe soda, yarım çay bardağı süt, iki yemek kaşığı sıvıyağ eklenip karıştırılır. Ardından tavuklar yufkalar paçanga böreği gibi sarılır. Tüm yufkalar sarılınca yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınıp hazırlanan sos üzerine dökülüp yarım saat kadar beklenir. Dinlenen böreklerin üzerine tercih durumunda çörek otu ve susam eklenebilir. Yaklaşık 35 dakika pişen börekler iyice kızarınca fırından alınır servis edilir.

Afiyet olsun…

7 Kasım 2023 Salı

Evde Tavuk Döner Dürüm

 

tavuk döner dürüm tarifi

Birçok kişinin tadını sevdiği tavuk döner dürümü dışarıdan satın alarak tüketmektedir. Bu tarifimizde sizlere evde tavuk döner dürüm nasıl yapılır ondan bahsedeceğiz. Bu tarifle beraber artık dışarıdan tavuk döner dürüm almak yerine evde tavuk döner dürüm yapmayı sizlere öğreteceğiz. İlk olarak tavuk döner dürüm yapmak için gerekli olan malzemelerimizden bahsedelim.

Malzemeler:

·        500 gram tavuk göğsü kullanacağız. (parçalar ayrılmış olması önemlidir.)

·        Yarım çay bardağı sıvı yağ kullanacağız.

·        1 çay kaşığı salça kullanacağız.

·        2 yemek kaşığı yoğurt kullanacağız.

·        5-6 tane kornişon turşu kullanacağız

·        Ve son olarak ise dürüm yapmak için lavaş kullanacağız.

Tavuk dürümümüz için gerekli olan malzemeleri yukarıda tanıttık. Şimdi ise tavuk döner dürümümüz için gerekli olan sos için gerekli olan malzemelerden bahsedeceğiz.

Sos İçin Kullanılacak Malzemeler:

·        1 tatlı kaşığı salça

·        2 adet domates

·        2 yemek kaşığı sıvı yağ

·        1 çay bardağı su

Tavuk dürümümüz için gerekli olan malzemeleri ve sosu için gerekli olan malzemeleri sizlere verdikten sonra şimdide tavuk döner dürümümüzün nasıl yapılacağından bahsedelim.

1.      İlk olarak yoğurt, salça ve yağ birlikte karıştırılır.

2.      Tavuklar eklenip yapılan sos ile güzelce karıştırılır.

3.      Tavuklar bu sosta 1 saat kadar bekletilir. Bu tavuk döner dürümümüzün daha lezzetli olması için yapmamız gereken adımlardandır.

4.      Tavuklarımız buzdolabı poşetine üst üste gelecek şekilde dizilir ve buzlukta hafif donacak şekilde olana kadar bekletilir.

5.      Tavuklar donma derecesine yaklaştıktan sonra buzluktan çıkarılır ve ince ince dilimlenir.

6.      Kestiğimiz tavukları ısıtmış olduğumuz döküm tava veya teflon tavada önlü arkalı şekilde güzelce pişirilir.

7.      Sosumuzu hazırlamaya başlıyoruz. Sos için yağımızı alıp tavada ısıtıyoruz.

8.      Salça koyup kavurma işlemini yapıyoruz.

9.      Domateslerimizi rendeleyip ekliyoruz ve kavurma işlemine devam ediyoruz.

10.   Karabiber, kırmızı toz biber ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Siz kendi damak tadınıza uyacağını düşündüğünüz baharatları da ekleyebilirsiniz.

11.   Bu işlemlerden sonra su eklenir ve 3-4 dakika kadar pişirme işlemine devam edilir.

12.   Artık lavaşımızı düz bir semine serebiliriz.

13.   Lavaşımıza yapmış olduğumuz sos sürülür ve kornişon turşularımız dilediğiniz miktarda eklenir.

14.   Bu işlemlerden sonra en son olarak yapmış olduğumuz tavuklar lavaşın üzerine eklenir.

15.   Tavuk dürüm işlemlerimiz burada tamamlanmıştır. Şimdiden deneyen herkese afiyet olsun.

Bu tarifimizde sizlere  Evde Tavuk Döner Dürüm Nasıl Yapılır? hakkında detaylı ve gerekli bilgileri siz takipçilerimize sunduk. Tarifi deneyen takipçilerimiz yapmış olduğu tavuk döner dürümlerin görsellerini yorumlarda bizimle paylaşabilir. Bir sonraki tarifte görüşmek üzere .. 

3 Kasım 2023 Cuma

Diyet Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

diyet yapmak

Diyet Yapmak

Diyet yapmak, kilolu bireylerin zayıflamaları için başvurmuş oldukları bir yöntemdir. Bazı durumlarda ise sağlıklı bir birey daha sağlıklı olabilmek için diyet yapmayı tercih etmektedir. Dolayısıyla diyeti herkes yapabilir. Fakat bazı anlarda diyet biraz da ihtiyaç meselesi haline gelmiştir. Diyet yapan bir insan aynı zamanda nefis ve irade terbiyesine de girmiş olur. Mesela bu duruma kısa bir örnek vermek gerekir ise insan sevdiği yemeklerden uzak durarak ya da o yemeği çok yemek yerine az yiyerek nefsini kamçılar ve dizginler.

 

Bu sebepten dolayı diyet yapmak insan sağlığı için son derece önemli bir durumdur. Fakat diyet yapılırken dikkat edilmesi gerekmekte olan pek çok önemli husus yer almaktadır. Uzmanlar bu konuda bilinçsizce ve doktor onayı olmadan, doktor kontrolünden geçmeden diyet yapan bireyleri oldukça fazla uyarmaktadır. Çünkü bilinçsizce ve doktor kontrolü olmadan yapılan diyetler insan sağlığına fayda yerine daha çok zarar vermektedir. Bu duruma bireylerin mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu yazımızda siz değerli okuyucularımıza bireylerin diyet yaparken hangi noktalara dikkat etmeleri gerektiklerini ele almak istedik. Gelin hep birlikte inceleyelim.

 

Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Diyet, insan sağlığını düzene koyan bilinçli ve doktor kontrolü ile birlikte yapıldığı zaman bireyin sağlığına oldukça fazla katkı sağlamakta olan bir beslenme programıdır.  Fakat  diyet programında bazı önemli kritik noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu kritik noktalara dikkat etmeyen insanlarda pek çok hastalık meydana gelmesi neredeyse kaçınılmaz bir durumdur.

Öncelikle diyet yapmadan önce yaşınıza, kilonuza, boyunuza ve beslenme alışkanlıklarınıza yönelik beslenme programları seçmeniz gerekmektedir. Diyet yaparken uzun süre aç kalmamaya özen göstermelisiniz. Uzun süre aç kalan bireyler tansiyon düşmesi, el ayak titremesi, yorgunluk, baş ağrısı vs. gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilir. Zayıflamak için diyet yaparken aynı zamanda sağlığınızdan da olmamanızı tavsiye ederiz.

 

Diyeti düzenli ve sürekli yapmaya dikkat edin. Eğer diyet yapacaksanız diyeti sürekli bir program haline getirin. Çünkü düzensiz yapılan diyetler faydasını göstermez. Dolayısıyla düzensiz bir şekilde diyet yaptığınızda ne zayıflarsınız ne de sağlıklı bir birey olursunuz. Bunun yanı sıra diyet yaptığınızda hala zayıflayamıyorsanız lütfen endişeye kapılmayın. Daha önce diyet yapmamışsanız bedeninizin diyet programına hızlı bir şekilde uyum sağlaması mümkün olan bir durum değildir. Bünyenizin diyet listesine uyum sağlaması yeni bir beslenme alışkanlığı kazanması biraz zaman alabilir. Stres ve endişe içerisine girmeniz sizin sağlığınızı her zaman olumsuz anlamda etkilemektedir.

 

Diyet Yaparken Nelerden Uzak Durmalıyız?

Diyet yaparken listenize hiçbir şekilde yazmayacağınız bazı besinler vardır. Özellikle yağlı kızartmaları diyet listenizde kesinlikle bulundurmayınız. Bunun dışında beyaz ekmek tüketmek diyet listelerinde tavsiye edilmez. Son olarak abur cubur, hamur işleri, gazlı ve şekerli içeceklerden de uzak durmalısınız.

1 Kasım 2023 Çarşamba

Kiraz Reçeli, Nasıl Yapılır?

 

kiraz reçeli tarifi

Yaz mevsimini gelmesi ile mevsimin en güzel meyvelerinden elbette reçel yapılır. Özellikle rengiyle bizi cezbeden kiraz reçelini denemeden yazı bitirmeyin derim. Yapımı oldukça basit tadı enfes olan bu reçel kahvaltı sofralarınızın vazgeçilmezi olacak. Özellikle kış aylarında kahvaltı da kızarmış ekmeklerin üzerine sürdünüz kiraz reçeli ile eve dağılan o hoş kokusu sizi yaza götürecek. Peki bu reçelin tarifini sizlere vermeden önce bir kaç bilgi vereceğim. Kirazların çekirdeklerini temizlemekte zorlanıyor iseniz sert bir pipet ile kirazların çekirdeklerini kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Bu saye de işiniz daha kolay bitecek ve kirazların suyu çok dağılmayacak.

Kiraz Reçelinin Malzemeleri

·       1kilo kiraz için 1 kilo toz şeker

·       1 tatlı kaşığı limon tuzu limon tuzu yok ise limon suyu

Kiraz Reçelinin Tarifi

Öncelikle kirazlarımızı geniş bir kapta yıkalım yıkadıktan sonra kabın içerisinde beklerken kirazların çekirdeklerini bir sert pipet ile temizleyelim. Temizleme aşamasında çekirdekler kolayca çıkacak. Temizlenmiş kirazlarınızı tencere içine alalım ve üzerine 1 kilogram şekeri ekleyelim ve hiç karıştırmadan o şekil de 2 saat bekletelim fazla bekletmeyin yoksa kirazınız çok su bırakabilir ve buda reçelinizi sulu yapar.

Bekleyen kirazlar ocağa alınıp önce hızlı ateşte kaynamaya bırakılır.

Kaynamaya başlayınca reçel kısık ateşte kaynamaya bırakılır.

Ara ara reçelinizi karıştırmanız gerekir.

Reçeliniz kaynama sırasında köpükleşmeye başlar iste o sırada köpüğünü almalısınız ki reçelinizin kıvamı güzel olsun.

Bu şekilde 1 saat kaynadıktan sora azar azar bir tabağa suyundan alıp buzdolabında bekletip soğuyunca kıvamına bakmalısınız.

Reçeliniz 2 saat içinde kıvam alacaktır.

Kıvamlı bir şekilde olunca en son limon tuzu ya da limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatmadan kavanozlara sıcak bir şekilde doldurmanız gerekir.

Sıcak kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp ters bir şekilde çevirip soğumaya bırakalım.

Ters çevirmemizin sebebi reçellerin kapağı sıkıca sarıp hava almamasını sağlayacak. Hava almayan reçeller 1-2 yıl süre bozulmadan kalabilir. Afiyet olsun

Püf Noktası

Limon tuzu ya da limon suyu eklemek reçelin pembe bir renk almasını sağlar ve reçelin kıvamlı olmasının yanı sıra şekerlenmesini önleyecektir. 

Nohut Makarnası Nasıl Yapılır?

 

nohut makarnası tarifi

Herkesin çok sevdiği pratik, yapması kolay olan bir yemek olan makarna birçok şekilde servis edilir. Haşlayarak sade şekilde, yoğurtlu, ketçaplı, domates soslu, peynirli olarak birçok şekilde tüketilir. Peki hiç nohut makarnasını denediniz mi? Farklı, alışagelmişin dışında, leziz bir yemek tarifi arayanlar nohutlu makarna tarifini mutlaka denemelisiniz.

 

 Makarnayı yaparken kullanılan malzemeler:

 -Yarım paket makarna

 -1 su bardağı haşlanmış nohut

 -1 yemek kaşığı zeytinyağı

 -1 yemek kaşığı tereyağı

 -İsteğe göre 1 çay kaşığı tuz

 

Tarifin Yapılışı

Öncelikle yemek tenceresine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyulur ve ısıtılır. Üzerine yarım paket makarna eklenir pilav gibi kavurmaya başlanır. Makarnalar hafifçe renk değiştirdiğinde haşlanmış olan nohut eklenir. Eğer nohutun haşlanmış olduğu dökülmediyse su da tencereye eklenebilir. Makarnaların üzerini geçecek şekilde sıcak su ya da tavuk suyu da eklenir. İsteğe göre kullanılan tuzu da ekledikten sonra karıştırılır. Orta ateşte olacak şekilde makarnalar suyunu çekecek şekilde pişirilir. Oldukça pratik ve leziz olan makarnamız servise hazırdır. İster sade ister yoğurtlu veya kremalı olacak şekilde servis edebilirsiniz.

 Makarnayı Süsleyen Nohutun Yapılış Tarifi:

 Nohutlar bir gece önceden yıkanıp üzerini geçecek şekilde su koyulup kapağı kapalı şekilde tencerede bir gece bekletilir. Ertesi gün su dökülüp nohutlar yıkanır ve tencereye yeni su koyulup nohutlar eklenip haşlanır. Nohut bilindiği üzere pişmesi geç olan bir bakliyattır ve yemeğinizi yaparken aceleniz var ise hızlı pişmesi için kesinlikle haşlarken tuz eklenmemelidir. Bu şekilde pişme süresi en aza indirgenmiş olur. Nohut makarnasının başka bir lezzetli tarifine değinilirse karşımıza Domatesli Nohut Makarnası çıkmaktadır.

 

 Domatesli Nohut Makarnası Tarifi:

 Malzemeler

-1 paket makarna

 -1 su bardağı haşlanmış nohut

 -3 adet orta boy domates

 -1-2 adet soğan

 -15 yemek kaşığı sıvıyağ

 -Yarım tatlı kaşığı karabiber

 -1 tatlı kaşığı tuz

 

 Tencereye küçük küçük doğranan soğan koyulup yağda kavrulur. Üzerine rendelenmiş domates, tuz, karabiber eklenir. Bir miktar piştikten sonra üzerine haşlanmış nohut eklenir ve karıştırılır. Yapılmış olunan sos haşlanmış makarnanın üzerine dökülüp karıştırılır. Biraz soğumaya bırakıldıktan sonra servise hazırdır.

 Tavuklu Nohut Makarnası Tarifi:

 Malzemeler

-1 kg kemikli veya kemiksiz tavuk göğsü

 -1 su bardağı nohut

 -1 paket makarna

 -Süzme yoğurt

 -1 yemek kaşığı sıvıyağ

 -1 yemek kaşığı salça

 -Doğranmış maydanoz

 -Pulbiber- kuru nane- kekik

Tavuk haşlanarak soğumaya bırakılır ve didiklenir. Haşlamak için kullanılan su tencereye koyularak makarna da eklenip haşlanır. Makarna pişmesine 5 dakika kala, didiklenmiş tavuk eti ve haşlanmış nohut üzerine ilave edilir. Tüm malzemeler konulduktan sonra iyice karıştırılır ve tümünün özleşmesi sağlanır. Biraz soğumaya bırakıldıktan sonra servis kısmına geçildiğinde makarna servis tabağına koyulup üzerine salçalı yoğurt sos ve baharatlar eklenir ve bu şekilde servis edilir.

29 Ekim 2023 Pazar

Tavuk Göğsü Tarifi, Nasıl Yapılır?

 

gerçek tavuk göğsü tarifi


Sofranızın lezzet düzeyini artıracak olan tavuk göğsü tarifi her yaştan insana hitap etmeyi başarıyor. Bu muazzam tatlının nasıl hazırlandığını açıkladık!

Tavuk Göğsü Tarifi İçin Gereken Malzemeler

  • ·        Bir yemek kaşığı tereyağı
  • ·        Altı yemek kaşığı şeker
  • ·        Bir damla sakızı
  • ·        Beş su bardağı süt
  • ·        Üç yemek kaşığı mısır nişastası
  • ·        Üç yemek kaşığı pirinç unu
  • ·        Yarım parça tavuk göğsü

Tavuk Göğsü Tarifinin Yapılışı

Tavuk göğsünü ince parçalar halinde kesin. Üstünü geçecek kadar su ilave edin ve haşlayın. Haşladığınız tavuk göğsünü tel tel ayırmalısınız. Ardından kevgire koyup suda yıkayın. Etlerin suyunu sıkın ve süzün. Bir tencereye sütü ve tavukları aktarın ve on dakika kaynatın. Mısır nişastasıyla pirinç ununu bir kaba alın. Kaynayan sütle kıvamı açın. Nişastalı karışımı tavukların üstüne ekleyip çırpıcı yardımı ile karıştırın. Şeker ve damla sakızını koyun, karıştırma işlemini sürdürün. Karışımı döverek pişirin. Macun kıvamına gelen tavuk göğsüne tereyağı ilave edin. Kendi sıcaklığında erimesini sağlayın. Tam anlamıyla pişen tatlıyı kaselere pay edin.