This is default featured post 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

21 Ekim 2023 Cumartesi

Antakya Tepsi Kebabı, Nasıl yapılır

 

antakya tepsi kebabı nasıl yapılır

Antakya Tepsi Kebabı, Hatay'ın büyülü baharatları ve damağınızda iz bırakan etin eşsiz dansıyla sofralarınıza gelen bir şölen. Bu sıcak yaz günlerinde damakları şenlendiren bu eşsiz tarifi, tamamen özgün ve hiçbir sitede yer almayan cümlelerle sizlerle paylaşıyoruz. Şimdi, malzemeler ve yapılışla lezzet yolculuğuna davetinizi yapıyoruz!

Malzemeler:

·        500 gram dana eti (kuşbaşı doğranmış)

·        2 adet orta boy soğan (ince doğranmış)

·        2 adet domates (küp şeklinde doğranmış)

·        2 adet yeşil biber (halka şeklinde doğranmış)

·        3 yemek kaşığı sıvı yağ

·        Yarım su bardağı su

·        Yarım limonun suyu

·        2 yemek kaşığı biber salçası

·        Yarım çay kaşığı kimyon

·        Yarım çay kaşığı karabiber

·        Yarım çay kaşığı pul biber

·        Tuz (damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)

·        Taze maydanoz (servis için)

Yapılışı:

1.      Dana etini bir kaba alın ve üzerine limon suyu ve tuz ekleyerek harmanlayın. Limonun dana etiyle buluştuğu an, size taze bir esinti hissi verecek.

 

2.      Soğanları ince ince doğrayın ve sıvı yağla kavurun. Soğanların kavrulurken yaydığı enfes koku, sizin için yemek yapmanın keyfini artıracak.

 

3.      Etleri soğanların üzerine ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Etlerin piştiğini hissettiğinizde, sofranızda büyülü bir yolculuk başlayacak.

 

4.      Domatesleri, biber salçasını, kimyonu, karabiberi, pul biberi ve tuzu ekleyerek etlerle buluşturun. Baharatların dana etiyle uyumu, sizin için lezzetin doruklarında bir dansa dönüşecek.

 

5.      Yeşil biberleri de ekleyerek, tepsi kebabınızı zenginleştirin. Yeşil biberlerin eklenişi, size bir renk şöleni sunacak.

 

6.      Su ekleyerek etlerin yumuşamasını sağlayın ve tüm malzemeleri karıştırın. Suyun etlerle birleştiği an, size sıcak bir lezzet şöleni yaşatacak.

 

7.      Antakya Tepsi Kebabını tepsiye alın ve üzerini taze maydanozla süsleyin. Taze maydanozun kokusu, sizin için güzellikleri hatırlatacak.

 

8.      Şimdi, Antakya Tepsi Kebabı servise hazır! Sofralarınızı Hatay'ın lezzeti ve sıcaklığıyla donatın, sevdiklerinizle bu lezzet yolculuğuna çıkın.

 

Hatay'ın baharatları ve dana eti, sıcak bir dansla birleşerek size enfes bir yolculuk yaşatıyor. Şimdi, bu özgün tarifi denemek için mutfağa adım atın ve lezzet şölenine davetinizi kabul edin. Afiyet olsun, lezzet yolculuğunuz başlasın!

Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

 

pirinç pilavı nasıl yapılır

  • è Vermiş olduğumuz pirinç pilavı tarifi yaklaşık olarak 5 – 6 kişiliktir.
  • è Tarifin 25 dakikalık bir hazırlık süreci ve 20 – 25 dakika kadar pişirme süresi bulunmaktadır.

 

Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Birçok kişi tane tane dökülen pirinç pilavı yapmak ister ama bazı kişiler için bu kıvamı tutturmak hüsranla sonuçlanabilir. Pirinç pilavının yapımı kışra sürse de güzel bir pilav yapmak deneyim isteyen bir işlemdir diyebiliriz. Sizlere bu tarifimizde “Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?“ hakkında tarifimizi vereceğiz. Umarız bu tariften sonra herkes istediği bir kıvamda pirinç pilavı yapmış olur. Dilerseniz şimdi pirinç pilavı nasıl yapılır tarifimizin malzemelerini sizlere tanıtalım.

Pirinç Pilavı Tarifi İçin Gerekli Olan Malzemeler:

·       2 su bardağı kadar pirinç

·       3 yemek kaşığı kadar tereyağı

·       2,5 su bardağı sıcak su

·       Tuz (kişinin damak zevkine göre miktarı değişebilir)

Pirinçleri Islatmak İçin Gerekli Olan Malzemeler:

·       Pirinçlerin üzerini geçecek miktarda ılık su (bu miktar sizin pirinçleri koyduğunuz kaba göre değişiklik gösterebilir)

·       Tuz

Dilerseniz şimdi Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır? sorusunun cevabını sizlere maddeler halinde bu tarifimizde vermeye çalışalım.

Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

1.     İlk olarak pirinçleri bol suda yıkıyoruz. Pirinçleri yıkadıktan sonra uygun bir kaba alıyoruz ve pirinçlerin üzerini geçecek miktarda ılık su ekliyoruz. Kabın içerisine bir miktar tuz da ilave edip karıştırıyoruz ve yaklaşık olarak 16-21 dakika kadar bekletiyoruz. Daha sonra ise pirinçleri yıkıyoruz ve suyunu iyi bir şekilde süzüyoruz. Pirinçlerin nişastası gidene kadar yıkıyoruz ve çıkan suyun berrak olduğunu gördükten sonra işlemi sonlandırıyoruz.

2.     Tencerede tereyağını eritip suyunu iyi bir şekilde süzdüğümüz pirinci ekliyoruz ve 4-6 kadar kavurma işlemini gerçekleştiriyoruz. Pirinçlerin yeterli kadar kavrulduğunu bilmiyorsanız bunu pirinçlerin tane tane dökülmeye başladığını gördüğünüz zaman pirinçler bir şekilde kavrulduğunu söyleyebiliriz.

3.     Pirinçlerin kavrulma işlemini tamamlandıktan sonra sıcak su ekliyoruz.

4.     Daha sonra tuz ekliyoruz.

5.     Tencerenin kapağı kapalı bir şekilde önce yüksek ateşte pilavı pişirmeye alıyoruz.

6.     Suyun üzeri göz göz olduğunda yani üzerindeki suyu çekip pilavın üzerinde nokta nokta delikler oluştuğu zaman tencereyi kısık ateşe alıyoruz. Pirinçler yumuşayana kadar ve su tamamen çekilene kadar pişirme işlemine devam ediyoruz.

7.     Pilav piştikten sonra ocaktan alıyoruz. Ocaktan aldığımız tencereyi üzerine havlu peçete seriyoruz ve kapağı tekrardan kapatıyoruz.

8.     Yapmış olduğumuz pilavı 12-16 dakika kadar dinlendiriyoruz. Daha sonra pilavınızı servis edebilirsiniz.

9.     Evde pilav nasıl yapılır tarifini deneyen takipçilerimize şimdiden afiyet olsun.

16 Ekim 2023 Pazartesi

Su Böreği Tarifi, Nasıl Yapılır

 

su böreği tarifi

Malzemeler:

Yufka hamuru:

5-6 adet yufka (tepsi boyutuna göre ayarlayabilirsiniz)

Yarım su bardağı sıvı yağ

Yarım su bardağı süt

İç harcı:

250 gr beyaz peynir (veya lor peyniri)

2 su bardağı süt

2 yumurta

Tuz (damak zevkinize göre)

Maydanoz (isteğe bağlı, ince muhafaza)

Üzeri için:

Yarım su bardağı sıvı yağ

Yarım su bardağı süt

Yapılışı:

İlk olarak iç harcını hazırlayın. Beyaz peyniri rendeleyin veya çatal yardımıyla ezin. İnce mevcut maydanozu peynirle karıştırın. Tuzunu da ekleyerek karıştırın.

Bir kâse içerisinde süt ve yumurtaları çırpın.

Daha sonra yufkaları tezgâhın üzerine serin. Yufkanın tamamını sermeye gerek yok, yarım bırakarak başlayabilirsiniz. Serdiğiniz yufkanın yarısına, sıvı yağ ve süt karışımından fırçalayarak sürün.

Üzerine ikinci yufkayı serin ve yine sıvı yağ ve süt karışımı sürün.

Hazırladığınız peynirli harcı yufkanın üzerine yayın. Daha sonra kalan yufkaları da aynı şekilde aralarına yağ-süt karışımı sürerek üst üste koyun.

Yufkaları kesmeden önce tepsiye yerleştirin. Üzerine kalan sıvı yağ ve süt karışımını gezdirin. Bu karışım su böreğinin üzerinin güzelce kızarmasını sağlar.

Yufkaları istediğiniz şekilde dilimleyin. Desenler kare veya üçgenler kesilir.

180 derecelik önceden ısıtılmış fırında alt ve üst yüzey güzelce kızarana kadar pişirmeye devam edin. Bu genellikle 30-40 dakika kadar sürüyor.

Fırından çıkan su böreğini sıcak servis yapın. Afiyet olsun!

Dilerseniz iç harcı değiştirerek farklı tatlar sağlayabilirsiniz. İçine ıspanak, kıyma veya patates gibi malzemeler katılarak çeşitlendirilebilir.


15 Ekim 2023 Pazar

Kuşburnu Marmelatı Tarifi, Nasıl Yapılır

 

kuşburnu marmelat yapımı

Doğal olarak kırlarda ve ormanlarda kendine has bir çalı üzerinde yetişen kuşburnu meyvesi soğuk havalarda tüketilebilecek bir vitamin deposu olarak bilinmektedir. Küçük kırmızı veya turuncu bir meyve olan kuşburnu içerisinde birçok çekirdek bulunması nedeniyle bazı inceliklere dikkat edilerek tüketilebilmektedir.

Geçmişten günümüze çeşitli tariflerle üretilen kuşburnu marmelatı yapımının ev ortamında daha doğal olarak imal edilmesi tavsiye edilmektedir. Kışa hazırlık çalışmalarında en sık tercih edilen yiyeceklerden olan kuşburnu marmelat yapımı hakkındaki tüm incelikleri şöyle sıralamak mümkündür.


Kuşburnu Marmelatı Yapımı

Güneşten aldığı turuncu rengi kırmızıya dönmekte olan olgunlaşmış kuşburnu meyveleri yıkanarak bir tencereye alınır. Daha sonra üzerine meyvenin miktarına göre dörtte bir oranında su eklenerek kaynatılmaya başlanır.

Kaynama esnasında arada sırada karıştırılarak marmelat hazırlığında kuşburnu meyvelerinin tamamının pişirilmesi sağlanır. İyice pişirildikten sonra hazırlanan karışım soğumaya bırakılır.

Kuşburnu marmelat yapımında en önemli nokta meyveler pişirildikten sonra ince bir bez veya elek yardımıyla geçirilmesidir. İster bir çırpıcı yardımıyla ister elle elekten geçirilen meyvelerin çekirdeklerinden ve içeriğinde bulunan ince liflerden arındırılması böylelikle sağlanmaktadır.

Mümkün olduğunca en ince elekten geçirilen kuşburnu meyvelerinin posası daha sonra ince bir tülbent yardımıyla bir kez daha geçirilerek tüm çekirdek unsurlarından ayrılır.

Kuşburnu marmelat lezzetini elde etmenin ilk aşaması meyvenin özünü elde edebilecek şekilde süzme işleminden sonra kıvam elde etme işlemidir.

Tamamen krema kıvamına gelen marmelat daha sonra bir tencereye alınarak kaynamaya bırakılır. Kaynama esnasında sıklıkla karıştırılarak kıvamın oluşması sağlanır. Tercihe göre bu aşamada marmelat ölçüsüne ve damak tadına göre bir veya iki su bardağı şeker ilave edilerek kaynatılmaya devam edilir.

Kuşburnu marmelat yapımında ideal kıvamın yakalanabilmesi için karışımın bir kaşığa alınarak akışının yavaşlaması kontrol edilir. Böylece koyu bir kıvam elde edene kadar kaynatma işlemine devam etmek yararlı olacaktır.

Doğal olarak hazırlanmış kuşburnu marmelatı ideal kıvama geldikten sonra olabildiğince sıcak halde kavanozlara koyulduktan sonra iyice kapatılarak konserve şeklinde uzun süre tüketilebilmektedir. Bunların haricinde buzdolabında da uzun süre saklanması mümkündür.

Kış aylarının vitamin deposu olarak bilinen kuşburnu marmelatını ev ortamında kolaylıkla üretebilir kahvaltılarınızda marmelat olarak kullanabildiğiniz gibi sulandırarak meyve suyu şeklinde de tüketebilirsiniz.

10 Ekim 2023 Salı

Dana Fajita Tarifi, Nasıl Yapılır

dana fajita tarifi

Domates Soslu Dana Fajita nasıl yapılır?

 Malzemeler

-        500 gram Jülyen dana eti

-        2 adet orta boy yeşil biber

-        2 adet orta boy kapya

-        1 çay bardağı domates sosu

-        1,5 su bardağı su

-        1 çay kaşığı karabiber

-        1 çay kaşığı pul biber

-        3 yemek kaşığı sıvıyağ

-        2 diş sarımsak

Hazırlanışı

Jülyen kesilmiş etleri tavaya alıyoruz. Sıvı yağ ile kavuruyoruz. Etler iyice kavrulunca biberleri Jülyen şekilde doğrayıp içine ekleyin. Ardından sarımsakları ezip ince ince doğrayıp tavada ilave edin. Şimdi iyice karıştırıp kavurun. Kavrulduktan sonra baharatları da içine ekleyerek ve sonra olarak domates sosunu ve suyunu da ekleyerek 10-15 pişmesi için ocakta bırakıyoruz. Artık dana Fajitamız hazırdır.

Afiyet olsun.

Köri Soslu Makarna

Köri Soslu Makarna Tarifi

Köri soslu makarna tarifi için aşağıda hazırladığımız malzeme listesi ve yapım tarifi bulunmaktadır. Tarifimiz pratiktir.

 Malzemeler

- 1 paket Penne makarna
- 1 paket krema
- 1 yemek kaşığı köri
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı

Haşlanmış Penne makarnayı sıvı yağ ile harmanlıyoruz. Ardından krema ve köriyi ilave edin. Az bir miktar karabiber ve pulbiberi içine karıştırın. Ardından tuzunu ekleyip kısık ateşte kremayı çektirene kadar karıştırın.

5 Ekim 2023 Perşembe

Cevizli Kadayıflı Muhallebi Tarifi

 

Cevizli Kadayıflı Muhallebi Tarifi


Malzeme Listesi

Muhallebisi İçin;

- 1 Litre Süt

- 1 Su bardağı un

- 1 Su bardağı şeker

- 1 Yumurta Sarısı

-  Kadayıf için 300 gr yaş kadayıf

- 1 su bardağı dövülmüş ceviz

- 3 yemek kaşığı şeker

- 150 gr tereyağı

 

Hazırlanışı;

 

Öncelikle muhallebi için tencereye süt, şeker, un, yumurta sarısını alalım. Güzelce çırptıktan sonra ocağın altını yakalım. Orta ateşte sürekli çırparak homojen bir kıvam almasını sağlayalım ve kaynamasını bekleyelim. Kaynadıktan sonra altını kapatıp 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyelim. Tereyağını ekledikten ve erittikten sonra pürüzsüz bir kıvam alması için mikser yardımı ile biraz çırpalım, ardından soğumaya bırakalım. Şimdi sıra muhallebimizin kadayıfında...

 

300 gr kadayıfı altı yanmayacak bir tencereye alalım. Tencerenin içine şekerini ekleyelim ve göz kararı kadar ( ben 2 yemek kaşığı tercih ediyorum )tereyağı ekleyelim ve rengi kızarana kadar orta ateşte kavuralım. En son cevizleri de ekleyip biraz daha kavurduktan sonra tenceremizi ocaktan alalım.

 

Kadayıf ve muhallebimiz soğuduktan sonra borcamın alt kısmına kadayıflarımızı yayalım. ( Alt kısmın kalın olmamasına dikkat edelim.) Daha sonra kadayıfın üstüne muhallebinin tamamını özenle aktaralım ve spatula yardımıyla düzgünce şekil verelim. Ardından ise geri kalan kavrulmuş kadayıfımızı muhallebinin üzerine serpiştirelim. Süslemek için isteğinize göre muhallebinin üzerine fındık, ceviz, nar veya istediğiniz herhangi bir malzemeyi ekleyebilirsiniz. Ben borcamın kenarlarına nar ekliyorum ve çok yakışıyor. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun....