This is default featured post 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

15 Ekim 2023 Pazar

Kuşburnu Marmelatı Tarifi, Nasıl Yapılır

 

kuşburnu marmelat yapımı

Doğal olarak kırlarda ve ormanlarda kendine has bir çalı üzerinde yetişen kuşburnu meyvesi soğuk havalarda tüketilebilecek bir vitamin deposu olarak bilinmektedir. Küçük kırmızı veya turuncu bir meyve olan kuşburnu içerisinde birçok çekirdek bulunması nedeniyle bazı inceliklere dikkat edilerek tüketilebilmektedir.

Geçmişten günümüze çeşitli tariflerle üretilen kuşburnu marmelatı yapımının ev ortamında daha doğal olarak imal edilmesi tavsiye edilmektedir. Kışa hazırlık çalışmalarında en sık tercih edilen yiyeceklerden olan kuşburnu marmelat yapımı hakkındaki tüm incelikleri şöyle sıralamak mümkündür.


Kuşburnu Marmelatı Yapımı

Güneşten aldığı turuncu rengi kırmızıya dönmekte olan olgunlaşmış kuşburnu meyveleri yıkanarak bir tencereye alınır. Daha sonra üzerine meyvenin miktarına göre dörtte bir oranında su eklenerek kaynatılmaya başlanır.

Kaynama esnasında arada sırada karıştırılarak marmelat hazırlığında kuşburnu meyvelerinin tamamının pişirilmesi sağlanır. İyice pişirildikten sonra hazırlanan karışım soğumaya bırakılır.

Kuşburnu marmelat yapımında en önemli nokta meyveler pişirildikten sonra ince bir bez veya elek yardımıyla geçirilmesidir. İster bir çırpıcı yardımıyla ister elle elekten geçirilen meyvelerin çekirdeklerinden ve içeriğinde bulunan ince liflerden arındırılması böylelikle sağlanmaktadır.

Mümkün olduğunca en ince elekten geçirilen kuşburnu meyvelerinin posası daha sonra ince bir tülbent yardımıyla bir kez daha geçirilerek tüm çekirdek unsurlarından ayrılır.

Kuşburnu marmelat lezzetini elde etmenin ilk aşaması meyvenin özünü elde edebilecek şekilde süzme işleminden sonra kıvam elde etme işlemidir.

Tamamen krema kıvamına gelen marmelat daha sonra bir tencereye alınarak kaynamaya bırakılır. Kaynama esnasında sıklıkla karıştırılarak kıvamın oluşması sağlanır. Tercihe göre bu aşamada marmelat ölçüsüne ve damak tadına göre bir veya iki su bardağı şeker ilave edilerek kaynatılmaya devam edilir.

Kuşburnu marmelat yapımında ideal kıvamın yakalanabilmesi için karışımın bir kaşığa alınarak akışının yavaşlaması kontrol edilir. Böylece koyu bir kıvam elde edene kadar kaynatma işlemine devam etmek yararlı olacaktır.

Doğal olarak hazırlanmış kuşburnu marmelatı ideal kıvama geldikten sonra olabildiğince sıcak halde kavanozlara koyulduktan sonra iyice kapatılarak konserve şeklinde uzun süre tüketilebilmektedir. Bunların haricinde buzdolabında da uzun süre saklanması mümkündür.

Kış aylarının vitamin deposu olarak bilinen kuşburnu marmelatını ev ortamında kolaylıkla üretebilir kahvaltılarınızda marmelat olarak kullanabildiğiniz gibi sulandırarak meyve suyu şeklinde de tüketebilirsiniz.

10 Ekim 2023 Salı

Dana Fajita Tarifi, Nasıl Yapılır

dana fajita tarifi

Domates Soslu Dana Fajita nasıl yapılır?

 Malzemeler

-        500 gram Jülyen dana eti

-        2 adet orta boy yeşil biber

-        2 adet orta boy kapya

-        1 çay bardağı domates sosu

-        1,5 su bardağı su

-        1 çay kaşığı karabiber

-        1 çay kaşığı pul biber

-        3 yemek kaşığı sıvıyağ

-        2 diş sarımsak

Hazırlanışı

Jülyen kesilmiş etleri tavaya alıyoruz. Sıvı yağ ile kavuruyoruz. Etler iyice kavrulunca biberleri Jülyen şekilde doğrayıp içine ekleyin. Ardından sarımsakları ezip ince ince doğrayıp tavada ilave edin. Şimdi iyice karıştırıp kavurun. Kavrulduktan sonra baharatları da içine ekleyerek ve sonra olarak domates sosunu ve suyunu da ekleyerek 10-15 pişmesi için ocakta bırakıyoruz. Artık dana Fajitamız hazırdır.

Afiyet olsun.

Köri Soslu Makarna

Köri Soslu Makarna Tarifi

Köri soslu makarna tarifi için aşağıda hazırladığımız malzeme listesi ve yapım tarifi bulunmaktadır. Tarifimiz pratiktir.

 Malzemeler

- 1 paket Penne makarna
- 1 paket krema
- 1 yemek kaşığı köri
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı

Haşlanmış Penne makarnayı sıvı yağ ile harmanlıyoruz. Ardından krema ve köriyi ilave edin. Az bir miktar karabiber ve pulbiberi içine karıştırın. Ardından tuzunu ekleyip kısık ateşte kremayı çektirene kadar karıştırın.

5 Ekim 2023 Perşembe

Cevizli Kadayıflı Muhallebi Tarifi

 

Cevizli Kadayıflı Muhallebi Tarifi


Malzeme Listesi

Muhallebisi İçin;

- 1 Litre Süt

- 1 Su bardağı un

- 1 Su bardağı şeker

- 1 Yumurta Sarısı

-  Kadayıf için 300 gr yaş kadayıf

- 1 su bardağı dövülmüş ceviz

- 3 yemek kaşığı şeker

- 150 gr tereyağı

 

Hazırlanışı;

 

Öncelikle muhallebi için tencereye süt, şeker, un, yumurta sarısını alalım. Güzelce çırptıktan sonra ocağın altını yakalım. Orta ateşte sürekli çırparak homojen bir kıvam almasını sağlayalım ve kaynamasını bekleyelim. Kaynadıktan sonra altını kapatıp 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyelim. Tereyağını ekledikten ve erittikten sonra pürüzsüz bir kıvam alması için mikser yardımı ile biraz çırpalım, ardından soğumaya bırakalım. Şimdi sıra muhallebimizin kadayıfında...

 

300 gr kadayıfı altı yanmayacak bir tencereye alalım. Tencerenin içine şekerini ekleyelim ve göz kararı kadar ( ben 2 yemek kaşığı tercih ediyorum )tereyağı ekleyelim ve rengi kızarana kadar orta ateşte kavuralım. En son cevizleri de ekleyip biraz daha kavurduktan sonra tenceremizi ocaktan alalım.

 

Kadayıf ve muhallebimiz soğuduktan sonra borcamın alt kısmına kadayıflarımızı yayalım. ( Alt kısmın kalın olmamasına dikkat edelim.) Daha sonra kadayıfın üstüne muhallebinin tamamını özenle aktaralım ve spatula yardımıyla düzgünce şekil verelim. Ardından ise geri kalan kavrulmuş kadayıfımızı muhallebinin üzerine serpiştirelim. Süslemek için isteğinize göre muhallebinin üzerine fındık, ceviz, nar veya istediğiniz herhangi bir malzemeyi ekleyebilirsiniz. Ben borcamın kenarlarına nar ekliyorum ve çok yakışıyor. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun....


Puf Poğaça Tarifi

 

puf poğaça tarifi

Kahvaltıda vaz geçemediğimiz hamur işleri içinde en çok sevilen tabi ki yumuşacık lezzetli poğaçalardır.

Kahvaltılarınızı lezzetlendirmek için ya da sabah okula giden çocuklarınıza beslenme çantalarında olması gereken bu poğaçayı mutlaka denemelisiniz.

Eğer poğaçalarım hiç kabarmıyor puf bir şekilde olmuyor derseniz işte tam sizler için harika bir tarif.

 Puf Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

. 2 yumurta (beyazı içine sarısı üzerine)

. 1 bardak süt (ılık)

. 1 bardak su (ılık)

. 1 bardak sıvı yağ

. 2 yemek kaşığı yoğurt

. 1 tatlı kaşığı toz şeker

. 1 paket kuru maya

. 1 çay kaşığı tuz

. 6 su bardağı un

Puf Poğaça Tarifinin Yapılışı

. Öncelikle geniş bir kap içerisine yumurtalar kırılır ve sarısı bir ayrı kaba ayrılır çünkü onları hamurun yüzeylerine süreceğiz.

. Bir bardak süt ve bir bardak suyu bir cezvede ısıtalım ılık olası gerekiyor.

. Kabımızın içine 2 yemek kaşığı yoğurt ve bir bardak yağ eklenir ve bir çırpıcı ile çırpılır.

. Ilık sütün içine bir paket kuru maya dökülür ve üzerine bir tatlı kaşığı şeker ilave edilir mayanın kabarması beklenir.

. Süt ile kabaran maya kabımızdaki malzemelerin içine dökülür ve tekrar çırpılır.

. Daha sonra tuz ekleyip en son aşamada unumuzu kontrollü bir şekilde ilave etmeliyiz.

. Ununuz az geldi ise az bir miktar ekleyebilirsiniz elinize yapışmayan bir hamur yoğurmanız gerekir.

. Hamurunuzu yoğurduktan sonra üzerini bir kapak ile kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakınız.

. Mayalanan hamuru bir kez daha yoğuralım ki mayanın kokusu hamurdan çıksın.

. Elimize küçük parçalar koparıp şekil verelim poğaçanızı neyli seviyor iseniz ondan yapabilirsiniz.

. Şekil verdiğiniz poğaçalarınızı bir tepsiye dizin ve tepsi mayalandırması mutlaka yapın. Tepsi mayası poğaçalarınızın daha iyi kabarmasını sağlar.

. Aceleniz var ise fırınınızı 100 dereceye ayarlayıp fırında da mayasını getirebilirsiniz.

. Tepsi mayası gelen poğaçalarınızın üzerine yumurta sarısını sürelim. Yumurta sarılarını sürer iken asla hamura bastırmayalım.

. Poğaçalarınızı fırına sürebilirsiniz fırının ayarı 180 -200 derece olmalı üzerleri kızarana kadar pişirilir.

. Fırından çıkan poğaçalarınızın üzerini temiz bir bez ile kapatıp 15 dakika soğumaya bırakın poğaçalarınız yumuşacık olacaktır. Afiyet olsun


4 Ekim 2023 Çarşamba

Anne Köftesi Tarifi

 

anne köftesi tarifi

Anne köftesi malzemeleri ile pratik, tarifi ile kolay ve zahmetsizdir. Buna karşılık son derece lezzetli bir yemek olarak herkes tarafından beğenilerek yenir.

 

Son derece az malzeme ile hazırlanan bu yemek yarım saatten kısa sürede hazırlanabilir. Aynı zamanda yanına yapılan diğer yemeklerle dilerseniz öğle yemeği dilerseniz akşam yemeği olarak değerlendirilebilir.

 

Güzel bir patates kızartması ile öğle yemeğinin baş tacı olan bu köfteler pilav ile de akşam yemeğinde ana yemek görevi görebilir.

 

Kullanılacak Malzemeler

l Yarım Kg Kıyma

l Tuz ve Karabiber

l Kimyon

l 1 Tane Yumurta

l 200 Gram Ekmek İçi

l Maydanoz

l Soğan

Püf Noktaları

l Bu köfteler kurumaya müsaittir. Bu nedenle köfteleri az pişirerek kurumasını önlemek son derece önemlidir.

Nasıl Yapılır?

l İşe öncelikle köftenin harcını hazırlamakla başlayın. Kıyma, ekmek içi, rendelenmiş soğan, kimyon, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve yumurtayı aynı kap içine alarak yoğurun.

l Harç güzel bir kıvam alana kadar yoğurma işlemine devam edin. Geleneksel köftelerde uzun süre yoğurma işlemi gereklidir.

l Yoğurma işleminden sonra üzerini kapatarak yaklaşık 15 dakika dolapta dinlendirin.

l Dinlendirme işlemi tamamlandığında harçtan elinize istediğiniz büyüklüklerde alarak köfte formuna getirin. Burada istenen şekil verilebilir.

l Ardından ızgara tavanızı ocağa koyun ve sıvı yağ ile birlikte köftelerinizi iyi seviyede pişirin. Afiyet olsun.


2 Ekim 2023 Pazartesi

Etsiz Nohut Yemeği Nasıl Yapılır

 

etsiz nohut yemeği tarifi

Bakliyatların en çok sevilenlerinden biri olan nohut yemeğini etsiz bir şekilde de son derece lezzetli pişirmek mümkündür. 2-4 kişilik nohut yemeği tarifine geçmeden önce malzeme listesi aşağıdadır.

 

 Malzemeler

l 2 su bardağı nohut

l 1 adet domates (mevsimi değilse domates püresi ya da domates sosu da kullanılabilir.)

l 1 adet kuru soğan

l 1 yemek kaşığı domates salçası

l 1 tatlı kaşığı biber salçası

l 4 yemek kaşığı sıvı yağ

l Yeteri kadar tuz

l Yeteri kadar karabiber

l Yeteri kadar pul biber (tuz, karabiber ve pul biberin miktarı damak tadına göre değişiklik gösterebilir.)

l Sıcak su

Malzeme listesinin ardından yemek tarifi kısmına geçilebilir. Bu malzemeler ile 2-4 kişiye rahatlıkla yetecek kadar nohut yemeği yapılabilir. Kişi sayısına göre malzeme miktarı değiştirilebilir.

 

 Etsiz Nohut Yemeği Tarifi

l Öncelikle yemeği yapmadan 1 gece önce nohutlar bir kaba alınarak üzerlerine yeteri miktarda su konulur. Nohutlar 1 gece boyunca ıslatılmış olunur. Böylece nohutlar yumuşayacak ve daha kolay pişecektir. Nohutları ıslatmadan da pişirmek mümkündür ama nohutlar ıslatılmadığı zaman daha sert olacakları için pişme süresi biraz artacaktır.

l Bir tencereye 4 yemek kaşığı sıvı yağ konulur.

l 1 adet kuru soğan yemeklik bir şekilde doğranarak sıvı yağın içerisine eklenir ve ocağın altı açılır. Soğan bir miktar kavrulur.

l Soğan kavrulduktan sonra 1 adet domates (mevsimi değilse 2 yemek kaşığı kadar domates püresi ya da domates sosu da kullanılabilir.) yemeklik doğranarak tencereye eklenir.

l Üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı da biber salçası ilave edilir. Salçanın açılması için az miktarda su eklenerek karıştırılır.

l Suyu süzülen nohutlar tencereye eklenir ve bir kaç kez karıştırılır.

l İstenilen miktarda tuz, karabiber ve pul biber de ilave edilerek tekrar karıştırılır.

l Nohutların yaklaşık olarak 3 parmak kadar üzerine geçece şekilde sıcak su da eklendikten sonra son kez karıştırılır.

l Eğer düdüklü tencerede pişirilecekse düdüklü tencere kapatıldıktan sonra ötünce ocağın altını kısalarak 30 dakika kadar sonra kontrol edilir. Her düdüklü tencerenin pişme süresi farklı olacağından kontrollü pişirmekte fayda vardır.