This is default featured post 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

4 Ekim 2023 Çarşamba

Anne Köftesi Tarifi

 

anne köftesi tarifi

Anne köftesi malzemeleri ile pratik, tarifi ile kolay ve zahmetsizdir. Buna karşılık son derece lezzetli bir yemek olarak herkes tarafından beğenilerek yenir.

 

Son derece az malzeme ile hazırlanan bu yemek yarım saatten kısa sürede hazırlanabilir. Aynı zamanda yanına yapılan diğer yemeklerle dilerseniz öğle yemeği dilerseniz akşam yemeği olarak değerlendirilebilir.

 

Güzel bir patates kızartması ile öğle yemeğinin baş tacı olan bu köfteler pilav ile de akşam yemeğinde ana yemek görevi görebilir.

 

Kullanılacak Malzemeler

l Yarım Kg Kıyma

l Tuz ve Karabiber

l Kimyon

l 1 Tane Yumurta

l 200 Gram Ekmek İçi

l Maydanoz

l Soğan

Püf Noktaları

l Bu köfteler kurumaya müsaittir. Bu nedenle köfteleri az pişirerek kurumasını önlemek son derece önemlidir.

Nasıl Yapılır?

l İşe öncelikle köftenin harcını hazırlamakla başlayın. Kıyma, ekmek içi, rendelenmiş soğan, kimyon, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve yumurtayı aynı kap içine alarak yoğurun.

l Harç güzel bir kıvam alana kadar yoğurma işlemine devam edin. Geleneksel köftelerde uzun süre yoğurma işlemi gereklidir.

l Yoğurma işleminden sonra üzerini kapatarak yaklaşık 15 dakika dolapta dinlendirin.

l Dinlendirme işlemi tamamlandığında harçtan elinize istediğiniz büyüklüklerde alarak köfte formuna getirin. Burada istenen şekil verilebilir.

l Ardından ızgara tavanızı ocağa koyun ve sıvı yağ ile birlikte köftelerinizi iyi seviyede pişirin. Afiyet olsun.


2 Ekim 2023 Pazartesi

Etsiz Nohut Yemeği Nasıl Yapılır

 

etsiz nohut yemeği tarifi

Bakliyatların en çok sevilenlerinden biri olan nohut yemeğini etsiz bir şekilde de son derece lezzetli pişirmek mümkündür. 2-4 kişilik nohut yemeği tarifine geçmeden önce malzeme listesi aşağıdadır.

 

 Malzemeler

l 2 su bardağı nohut

l 1 adet domates (mevsimi değilse domates püresi ya da domates sosu da kullanılabilir.)

l 1 adet kuru soğan

l 1 yemek kaşığı domates salçası

l 1 tatlı kaşığı biber salçası

l 4 yemek kaşığı sıvı yağ

l Yeteri kadar tuz

l Yeteri kadar karabiber

l Yeteri kadar pul biber (tuz, karabiber ve pul biberin miktarı damak tadına göre değişiklik gösterebilir.)

l Sıcak su

Malzeme listesinin ardından yemek tarifi kısmına geçilebilir. Bu malzemeler ile 2-4 kişiye rahatlıkla yetecek kadar nohut yemeği yapılabilir. Kişi sayısına göre malzeme miktarı değiştirilebilir.

 

 Etsiz Nohut Yemeği Tarifi

l Öncelikle yemeği yapmadan 1 gece önce nohutlar bir kaba alınarak üzerlerine yeteri miktarda su konulur. Nohutlar 1 gece boyunca ıslatılmış olunur. Böylece nohutlar yumuşayacak ve daha kolay pişecektir. Nohutları ıslatmadan da pişirmek mümkündür ama nohutlar ıslatılmadığı zaman daha sert olacakları için pişme süresi biraz artacaktır.

l Bir tencereye 4 yemek kaşığı sıvı yağ konulur.

l 1 adet kuru soğan yemeklik bir şekilde doğranarak sıvı yağın içerisine eklenir ve ocağın altı açılır. Soğan bir miktar kavrulur.

l Soğan kavrulduktan sonra 1 adet domates (mevsimi değilse 2 yemek kaşığı kadar domates püresi ya da domates sosu da kullanılabilir.) yemeklik doğranarak tencereye eklenir.

l Üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı da biber salçası ilave edilir. Salçanın açılması için az miktarda su eklenerek karıştırılır.

l Suyu süzülen nohutlar tencereye eklenir ve bir kaç kez karıştırılır.

l İstenilen miktarda tuz, karabiber ve pul biber de ilave edilerek tekrar karıştırılır.

l Nohutların yaklaşık olarak 3 parmak kadar üzerine geçece şekilde sıcak su da eklendikten sonra son kez karıştırılır.

l Eğer düdüklü tencerede pişirilecekse düdüklü tencere kapatıldıktan sonra ötünce ocağın altını kısalarak 30 dakika kadar sonra kontrol edilir. Her düdüklü tencerenin pişme süresi farklı olacağından kontrollü pişirmekte fayda vardır.


1 Ekim 2023 Pazar

Sayrem Makarnası Nasıl Yapılır?

 

sayrem makarna tarifi

Seyrem ( Sayrem) makarnası daha çok köri soslu, kremalı gibi çeşitleri olan ve genelde tavuk ile birlikte servis edilen bir makarna türüdür. Zevke ve damak tadına göre içeriği zenginleştirilebilir. Makarna pratik ve lezzetli bir yiyecek türüdür ve her türlü sos, baharat, sebze, peynir, et, tavuk gibi malzemelerle zenginleşmeye müsait olduğu için her damak tadına hitap eden ve tercih edilen bir yiyecek türüdür. Büyük küçük fark etmeksizin her yaş grubuna hitap eden nadir yiyecekler arasındadır. Bu yazımızda en çok tercih edilen makarna çeşitlerine ve tariflerine yer verilmiştir. Fakat her yemek tarifi ve yapılışında olduğu gibi bunda da kişisel zevklerinize ve beğenilerinize göre değişiklikler yapabilirsiniz.

 Kremalı Tavuk Makarna Tarifi

l 1 paket makarna ( çeşidi zevkinize göre belirleyebilirsiniz.)

l 1 paket kremalı tavuk çorbası

l 2 yemek kaşığı labne peynir

l 1 paket mangal harcı ( tercihen knorr olabilir.)

l 1 paket tavuk göğsü

l 500 gram mantar ( tercihen mantar çorbası da olabilir.)

l 1 tane kırmızı biber

l 1 tane yeşil biber

l 1-2 diş sarımsak

l 3 kaşık zeytin yağ

l 3 kaşık sıvı yağ

Kremalı Tavuk Makarna Yapılışı

 Makarnayı dilediğiniz şekilde haşlayın ( az ya da çok pişmiş olabilir.) İlk olarak bir tava da biberleri julyen kesip yağlar ile kavurun, çok pişmeden küp küp doğranmış tavuğu ekleyin ve tavuk kızarmaya başlamadan hemen önce 2-3 yemek kaşığı kremalı çorba harcından ekleyin. Tavuk kızardıktan hemen sonra haşladığınız makarnayı ekleyin ve labne peynirden de 1 kaşık ekleyin. Daha sonra ise mangal harcından yaklaşık 3-4 yemek kaşığı ekleyin. Sarımsağı güzelce rendeleyip ( isterseniz dövüp kullanın) çok az su ile karıştırıp ekleyin bu aşama da hafif yağ da eklemelisiniz. ( makarna yumuşak kıvamda olmalıdır.)

 

 Not: Sosları dilediğiniz ölçülerde değiştirebilirsiniz. Ketçap, mayonez ya da barbekü sosu ekleyebilirsiniz. Damak tadına göre baharat ekleyebilirsiniz. Servisi zevkinize göre yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

 

 Köri Soslu Makarna Tarifi

 • 1 paket makarna ( makarna çeşidini kendi tercihiniz doğrultusunda belirleyebilirsiniz.)

 • 2 tatlı kaşığı köri sosu

 • 1 paket krema

 • 1 tatlı kaşığı tuz

 • 1 çay kaşığı karabiber

 • 4 yemek kaşığı yağ

 • 1 tatlı kaşığı kekik

 

 Köri Soslu Makarna Yapılışı

 Öncelikle makarnayı 10-15 dakika kadar haşlıyoruz daha sonra ocaktan alıp süzüyoruz. Süzme sırasında çok hafif soğuk sudan geçirirseniz makarnanın yapışmasını önleyebilirsiniz. Daha sonra bir tencere alıp yağı, kremayı, tuz ve karabiberi ekliyoruz. Sonrasında köri sosunu tencereye koyuyoruz. Daha sonra makarnayı tencereye alıyoruz ve 3 dakika kadar pişirip ocaktan alıyoruz. Tercihen yanında aynı sosları kullanarak yaptığınız tavuk ve salata ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

 Not: Baharatları ve sosları damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Servis esnasında ekstra soslar kullanabilirsiniz.

Makarna Tarifleri

30 Eylül 2023 Cumartesi

Lokum Kıvamında Kavurma Tarifi

 

et kavurma tarifi

Kurban bayramların vazgeçilmez tadı kavurmayı lokum kıvamında denemeden geçmeyin.

Her ne kadar zor görünse de aslında lokum kıvamında kavurma yapmak çok basit.

Püf noktalarına dikkat ederek etinizin tam pişmesini sağlarsınız. Sizde yumuşacık bir kavurma ya sahip olursunuz.

Kurban bayramın da işleriniz yoğun iken kavurma yapmada düdüklü tencereyi tercih ederek zaman kazanabilirsiniz.

Tam kıvamında bir kavurma için tarifimizdeki aşamalara dikkat ederek lezzetli bir kavurma yapacaksınız.

Sizler için normal tencerede kavurma ve düdüklü tencerede zaman kazanmanız için iki tarif vereceğim.

Lokum Kıvamında Kavurma Tarifi

Malzemeler

·       . 1 kilogram dana kuşbaşı

·       . 2 tatlı kaşığı tuz

·       . 4 yemek kaşığı zeytin yağ

·       . 1 su bardağı su

Lokum Kıvamında Kavurma Tarifinin Yapılışı

·       . Çelik tencere de yapacak iseniz tencereyi güzelce ısıtın ve doğramış olduğunuz etleri tencereye atın. Etlerinizin rengi kahverengi olana kadar karıştırın ve ocağınızın altını kısın.

·       . Etler kısık ateşte suyunu bırakacaktır ve yavaş yavaş pişerken üzerine zeytinyağını dökebilirsiniz.

·       . Yağı eklemiş olduğunuz etlerin üzerine bir bardak suyu da ekleyip pişirmeye bırakınız.

·       . Etler iyice yumuşayana kadar 40 dakika tencerenin kapağını kapatarak pişirin.

·       . Etler yumuşayınca tuzunu ekleyebilirsiniz. Tuzunu attığınız etleri 10 dakika daha pişirin tuzu et tamamen çekmiş olacak ve tadı daha lezzetli olacaktır.

·       . Etler artık pişti ve kavurmanız hazır hale geldi. Afiyet olsun

Düdüklü Tencerede Lokum Kıvamında Kavurma

. Düdüklü tencere önceden ısıtılır ve kuşbaşı doğramış olduğunuz etler düdüklüye atılır.

. Ve etler suyunu çekene kadar karıştırılır. Et suyunu çekince zeytin yağ eklenir.

. Yağ eklendikten sora tuzunu atıp karıştırın tekrar ve bir bardak suyu da katıp düdüklü tencerenizin kapağını kapatıp kısık ateşte 50 dakika pirin.

.Etleriniz lezzetli bir şekilde yumuşacık pişmiş olacak afiyet olsun.

 

Lokum Kıvamında Kavurmanın Püf Noktası

. Eğer etleriniz suyunu hemen çeker ise biraz daha sıcak suyu ekleyebilirsiniz. Suyu çeken et sert olur ve istediğiniz kıvamda asla olmaz biraz su eklemek tadını asla bozmaz.

. Etinizde baharat tadı seviyorsanız biraz sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.

. Pişirme esnasında ocağınız çok yüksek ateşte olmasın etler hemen suyunu çeker ve sertleşir.


29 Eylül 2023 Cuma

Bebekler İçin Menemen Tarifi

 

bebek menemen tarifi

İçerisinde A ve D vitamini ihtiva eden yumurta, bebeklerin beyin ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için olmazsa olmazlardandır. Tarifimiz daha çok 10 aylık ve büyük miniklerimize uygun bir tarif olduğunu siz değerli ebeveynlere hatırlatarak, isterseniz malzemelerimiz ile bebek menemeni tarifimize devam edelim.

 

Bebek Menemeni Malzemeleri

-        Mümkün ise günlük yumurta

-        Zeytinyağı

-        Olgunlaşmış bir adet mevsim domatesi

-        Tatlı olmak şartı ile 2 adet biber

 

Bebek Menemeni Tarifi

İlk yapacağımız işlem domatesin kabuğunu soymak, biberlerin tüm çekirdeklerini özenle bir şekilde temizlemek olmalıdır. Bir mikser yardımı ile kabuklarını ve çekirdeklerini temizlediğimiz malzememizi iyi bir şekilde tortu kalmayana kadar parçalıyoruz. Bu işlemi yaparken biraz daha pratik olmak adına isterseniz bir küçük tava içerisinde yeter miktarda zeytinyağımızı ısıtabiliriz. Isıtma işlemi eğer tamam ise mikserde hazırladığımız püreyi zeytinyağına ilave ederek 6-7 dakika kadar pişiriyoruz. Son olarak yumurtamızı çırpıyoruz ve zeytinyağının içine ilave edilmiş pürenin içine onu da ekliyoruz. İşte her şey bu kadar kolay bebek menemeni artık hazır. Gerekli sıcaklığa ulaştığında artık miniğinize afiyetle yedirebilirsiniz.


28 Eylül 2023 Perşembe

4 Kişilik Yeşil Mercimek Yemeği Nasıl Yapılır

 

yeşil mercimek yemeği nasıl yapılır


Malzemeleri her evde bulunan ve yapımı kolay olan ‘yeşil mercimek yemeği’ tarifini sizlerle paylaşacağız.


 Malzemeler:

 2 su bardağı yeşil mercimek

 1 adet kuru soğan

 2 adet kırmızı (kapya) biber

 1 adet yeşilbiber

 Göz kararı tuz, karabiber ve nane

 7 su bardağı su

 1 yemek kaşığı zeytinyağı

 1 yemek kaşığı salça

 

 Tarifi:

 -Öncelikle yeşil mercimek yarım saat ılık suda bekletilir.

 -Sıvı yağ teflon tencereye dökülür.

 -Soğan ve biberler fazla dirikleri gitmeden yağda kavrulur ve salça ilave edilerek biraz daha kavrulur.

 -Şişmiş olan mercimekler sudan çıkarılır, süzülür ve tencereye ilave edilir.

 -Kavurma işlemine biraz daha devam ettikten sonra tuz ve baharatlar ilave edilir.

 -Sonrasında ise kaynar su ilave edilerek karıştırılır ve ocağın altı kısılarak yaklaşık 20 dakika kadar pişmeye bırakılır. Pişme süresini iyi belirleyebilmek için arada tadına bakmakta fayda var. Çünkü her yeşil mercimeğin iriliği ve pişme süresi aynı olmuyor.

 

 Yeşil Mercimek Yemeğinin Püf Noktaları ve Değişik Yöntemleri

 -Yeşil mercimeğin suda beklemesi sürecini, mercimekler tamamen suyu çekmemesine kadar olacak şekilde belirleyin, böylece pişmesi daha rahat oluyor.

 -Ufak detaylar gibi görünse de her yemek tarifi püf noktalar taşımaktadır. Kavurma sıralamasından, tuzu yemeğe atma zamanına kadar tüm detaylar önemlidir. Tuz ve baharatların tadını çok kaybetmesini istemiyorsanız yemek piştikten sonra da katabilirsiniz, ocaktan almadan.

 -4 kişilik yeşil mercimek yemeğinize sebze olarak havuç veya mantar da katabilirsiniz.

 -Dilerseniz yemeğinizi kıymalı da yapabilirsiniz. Tarifteki tüm malzemelerle birlikte uygulanabilir. Tencerede öncelikle soğanla kıymayı güzelce kavurmanız gerekmektedir.


 Yeşil Mercimek Yanına Ne Gider?

 -Yeşil mercimek yanına pilav çok tercih edilmez. Bunun yerine makarna ya da tereyağlı erişte seçilebilir.

 -Bir diğer seçenek; fırında sebze kızartması yapılabilir.

 -Yanında yoğurt ve salata çeşitleri de seçenekler arasındadır.

 -Farklılık olması açısından fırında makarna ile de servis edilebilir.

 Tüm bu tarifler dışında damak tadınıza uygun tarifi gene kendiniz belirliyor olacaksınız. Dilerseniz başka hiç sebze katmadan sadece soğan ve salça ile yeşil mercimek yemeğini yapabilirsiniz. Kendi damak tadınıza göre yemeğe katacağınız ürünleri kendiniz de belirleyebilirsiniz. Pişme süresinden, kavurma süreçlerine göre birçok püf nokta her yemeği daha lezzetli hale getirmektedir.


Ispanak Çorbası Tarifi

 

ıspanak çorbası tarifi

Ispanak çorbası içerisindeki vitaminler sayesinde oldukça besleyici ve faydalı bir çorbadır. Özellikle kış ve bahar aylarında tüketilmektedir. Ispanak çorbası tarifini hazırlamak için 15 dakikası hazırlık, 20 dakikası pişirme olmak üzere 35 dakikaya ihtiyaç vardır. Aşağıda verilen yemek tarifi 4 kişiliktir.

 

 Ispanak çorbası malzemeler;

l 100 gram ıspanak

l 1 adet orta boy soğan

l 2 yemek kaşığı sıvı yağ

l 4,5 su bardağı su

l Tuz

 

 Terbiyesi için gerekli malzemeler;

l 5 yemek kaşığı yoğurt

l 1 adet yumurtanın sarısı

l 1 yemek kaşığı un

l 2 damla limon suyu

 

 Üzeri için;

l 1 yemek kaşığı tereyağı

l 1tatlı kaşığı kırmızı pul biber

 

 Ispanak çorbası yapılışı;

 -Ispanak çorbası yapılırken öncelikle; 100 gram ıspanak sirkeli suyla yıkanır daha sonra birkaç ke duru suyla iyice yıkanır ve temizlenir. Bıçak yardımı ile ince ince doğranır.

 -Daha sonra 1 adet orta boy soğan ince ince yemeklik olacak şekilde doğranır. Sonrasında orta oy derin bir tencerenin içine 2 yemek kaşığı sıvı yağ üzerine de ince ince doğranan bir adet orta boy soğan eklenir. Soğan ve sıvı yağ yaklaşık iki üç dakika boyunca kavrulur.

 -Soğanlar yağla beraber kavrulduktan sonra ince ince doğranmış olan 100 gram ıspanak üzerine eklenir. -Ispanaklar bu şekilde 4-5 dakika boyunca kavrulur. Kavrulan ıspanakların üzerine 4 buçuk su bardağı ilave edilir, karıştırılır ve kaynamaya bırakılır.

 -Ispanak çorbasının terbiyesi için; derin bir kaba 5 yemek kaşığı yoğurt koyulur. Üzerine 1 adet yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı un ve 2 damla limon suyu eklenir. Çırpma teli ile pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır. Ardından kaynamış olan çorbanın suyundan 1 kepçe alınır ve terbiyenin üzerine eklenir. Hızlı bir şekilde karıştırılır ve terbiyenin ılık hale gelmesi sağlanır.

 -Hazırlanan terbiye çorbanın üzerine azar azar ve hızlıca karıştırılarak dökülür. Terbiyenin tamamı döküldükten sonra ıspanak çorbası ara ara karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Çorba kaynamaya başladıktan sonra üzerine damak tadına göre istenilen miktarda tuz eklenir. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınarak 10 dakika daha kaynatılır ve kıvamı kontrol edilir. Kıvamı koyu ise su ilave edilerek istenilen kıvam yakalanır.

 -Ispanak çorbasının üzeri için; küçük bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı eritilir ve eridikten sonra üzerine 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber koyularak biraz kızdırılır. Servis etmeden hemen önce çorbanın üzerine dökülerek sıcak bir şekilde servis edilir.