This is default featured post 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

3 Kasım 2023 Cuma

Diyet Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

diyet yapmak

Diyet Yapmak

Diyet yapmak, kilolu bireylerin zayıflamaları için başvurmuş oldukları bir yöntemdir. Bazı durumlarda ise sağlıklı bir birey daha sağlıklı olabilmek için diyet yapmayı tercih etmektedir. Dolayısıyla diyeti herkes yapabilir. Fakat bazı anlarda diyet biraz da ihtiyaç meselesi haline gelmiştir. Diyet yapan bir insan aynı zamanda nefis ve irade terbiyesine de girmiş olur. Mesela bu duruma kısa bir örnek vermek gerekir ise insan sevdiği yemeklerden uzak durarak ya da o yemeği çok yemek yerine az yiyerek nefsini kamçılar ve dizginler.

 

Bu sebepten dolayı diyet yapmak insan sağlığı için son derece önemli bir durumdur. Fakat diyet yapılırken dikkat edilmesi gerekmekte olan pek çok önemli husus yer almaktadır. Uzmanlar bu konuda bilinçsizce ve doktor onayı olmadan, doktor kontrolünden geçmeden diyet yapan bireyleri oldukça fazla uyarmaktadır. Çünkü bilinçsizce ve doktor kontrolü olmadan yapılan diyetler insan sağlığına fayda yerine daha çok zarar vermektedir. Bu duruma bireylerin mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu yazımızda siz değerli okuyucularımıza bireylerin diyet yaparken hangi noktalara dikkat etmeleri gerektiklerini ele almak istedik. Gelin hep birlikte inceleyelim.

 

Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Diyet, insan sağlığını düzene koyan bilinçli ve doktor kontrolü ile birlikte yapıldığı zaman bireyin sağlığına oldukça fazla katkı sağlamakta olan bir beslenme programıdır.  Fakat  diyet programında bazı önemli kritik noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu kritik noktalara dikkat etmeyen insanlarda pek çok hastalık meydana gelmesi neredeyse kaçınılmaz bir durumdur.

Öncelikle diyet yapmadan önce yaşınıza, kilonuza, boyunuza ve beslenme alışkanlıklarınıza yönelik beslenme programları seçmeniz gerekmektedir. Diyet yaparken uzun süre aç kalmamaya özen göstermelisiniz. Uzun süre aç kalan bireyler tansiyon düşmesi, el ayak titremesi, yorgunluk, baş ağrısı vs. gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilir. Zayıflamak için diyet yaparken aynı zamanda sağlığınızdan da olmamanızı tavsiye ederiz.

 

Diyeti düzenli ve sürekli yapmaya dikkat edin. Eğer diyet yapacaksanız diyeti sürekli bir program haline getirin. Çünkü düzensiz yapılan diyetler faydasını göstermez. Dolayısıyla düzensiz bir şekilde diyet yaptığınızda ne zayıflarsınız ne de sağlıklı bir birey olursunuz. Bunun yanı sıra diyet yaptığınızda hala zayıflayamıyorsanız lütfen endişeye kapılmayın. Daha önce diyet yapmamışsanız bedeninizin diyet programına hızlı bir şekilde uyum sağlaması mümkün olan bir durum değildir. Bünyenizin diyet listesine uyum sağlaması yeni bir beslenme alışkanlığı kazanması biraz zaman alabilir. Stres ve endişe içerisine girmeniz sizin sağlığınızı her zaman olumsuz anlamda etkilemektedir.

 

Diyet Yaparken Nelerden Uzak Durmalıyız?

Diyet yaparken listenize hiçbir şekilde yazmayacağınız bazı besinler vardır. Özellikle yağlı kızartmaları diyet listenizde kesinlikle bulundurmayınız. Bunun dışında beyaz ekmek tüketmek diyet listelerinde tavsiye edilmez. Son olarak abur cubur, hamur işleri, gazlı ve şekerli içeceklerden de uzak durmalısınız.

1 Kasım 2023 Çarşamba

Kiraz Reçeli, Nasıl Yapılır?

 

kiraz reçeli tarifi

Yaz mevsimini gelmesi ile mevsimin en güzel meyvelerinden elbette reçel yapılır. Özellikle rengiyle bizi cezbeden kiraz reçelini denemeden yazı bitirmeyin derim. Yapımı oldukça basit tadı enfes olan bu reçel kahvaltı sofralarınızın vazgeçilmezi olacak. Özellikle kış aylarında kahvaltı da kızarmış ekmeklerin üzerine sürdünüz kiraz reçeli ile eve dağılan o hoş kokusu sizi yaza götürecek. Peki bu reçelin tarifini sizlere vermeden önce bir kaç bilgi vereceğim. Kirazların çekirdeklerini temizlemekte zorlanıyor iseniz sert bir pipet ile kirazların çekirdeklerini kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Bu saye de işiniz daha kolay bitecek ve kirazların suyu çok dağılmayacak.

Kiraz Reçelinin Malzemeleri

·       1kilo kiraz için 1 kilo toz şeker

·       1 tatlı kaşığı limon tuzu limon tuzu yok ise limon suyu

Kiraz Reçelinin Tarifi

Öncelikle kirazlarımızı geniş bir kapta yıkalım yıkadıktan sonra kabın içerisinde beklerken kirazların çekirdeklerini bir sert pipet ile temizleyelim. Temizleme aşamasında çekirdekler kolayca çıkacak. Temizlenmiş kirazlarınızı tencere içine alalım ve üzerine 1 kilogram şekeri ekleyelim ve hiç karıştırmadan o şekil de 2 saat bekletelim fazla bekletmeyin yoksa kirazınız çok su bırakabilir ve buda reçelinizi sulu yapar.

Bekleyen kirazlar ocağa alınıp önce hızlı ateşte kaynamaya bırakılır.

Kaynamaya başlayınca reçel kısık ateşte kaynamaya bırakılır.

Ara ara reçelinizi karıştırmanız gerekir.

Reçeliniz kaynama sırasında köpükleşmeye başlar iste o sırada köpüğünü almalısınız ki reçelinizin kıvamı güzel olsun.

Bu şekilde 1 saat kaynadıktan sora azar azar bir tabağa suyundan alıp buzdolabında bekletip soğuyunca kıvamına bakmalısınız.

Reçeliniz 2 saat içinde kıvam alacaktır.

Kıvamlı bir şekilde olunca en son limon tuzu ya da limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatmadan kavanozlara sıcak bir şekilde doldurmanız gerekir.

Sıcak kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp ters bir şekilde çevirip soğumaya bırakalım.

Ters çevirmemizin sebebi reçellerin kapağı sıkıca sarıp hava almamasını sağlayacak. Hava almayan reçeller 1-2 yıl süre bozulmadan kalabilir. Afiyet olsun

Püf Noktası

Limon tuzu ya da limon suyu eklemek reçelin pembe bir renk almasını sağlar ve reçelin kıvamlı olmasının yanı sıra şekerlenmesini önleyecektir. 

Nohut Makarnası Nasıl Yapılır?

 

nohut makarnası tarifi

Herkesin çok sevdiği pratik, yapması kolay olan bir yemek olan makarna birçok şekilde servis edilir. Haşlayarak sade şekilde, yoğurtlu, ketçaplı, domates soslu, peynirli olarak birçok şekilde tüketilir. Peki hiç nohut makarnasını denediniz mi? Farklı, alışagelmişin dışında, leziz bir yemek tarifi arayanlar nohutlu makarna tarifini mutlaka denemelisiniz.

 

 Makarnayı yaparken kullanılan malzemeler:

 -Yarım paket makarna

 -1 su bardağı haşlanmış nohut

 -1 yemek kaşığı zeytinyağı

 -1 yemek kaşığı tereyağı

 -İsteğe göre 1 çay kaşığı tuz

 

Tarifin Yapılışı

Öncelikle yemek tenceresine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyulur ve ısıtılır. Üzerine yarım paket makarna eklenir pilav gibi kavurmaya başlanır. Makarnalar hafifçe renk değiştirdiğinde haşlanmış olan nohut eklenir. Eğer nohutun haşlanmış olduğu dökülmediyse su da tencereye eklenebilir. Makarnaların üzerini geçecek şekilde sıcak su ya da tavuk suyu da eklenir. İsteğe göre kullanılan tuzu da ekledikten sonra karıştırılır. Orta ateşte olacak şekilde makarnalar suyunu çekecek şekilde pişirilir. Oldukça pratik ve leziz olan makarnamız servise hazırdır. İster sade ister yoğurtlu veya kremalı olacak şekilde servis edebilirsiniz.

 Makarnayı Süsleyen Nohutun Yapılış Tarifi:

 Nohutlar bir gece önceden yıkanıp üzerini geçecek şekilde su koyulup kapağı kapalı şekilde tencerede bir gece bekletilir. Ertesi gün su dökülüp nohutlar yıkanır ve tencereye yeni su koyulup nohutlar eklenip haşlanır. Nohut bilindiği üzere pişmesi geç olan bir bakliyattır ve yemeğinizi yaparken aceleniz var ise hızlı pişmesi için kesinlikle haşlarken tuz eklenmemelidir. Bu şekilde pişme süresi en aza indirgenmiş olur. Nohut makarnasının başka bir lezzetli tarifine değinilirse karşımıza Domatesli Nohut Makarnası çıkmaktadır.

 

 Domatesli Nohut Makarnası Tarifi:

 Malzemeler

-1 paket makarna

 -1 su bardağı haşlanmış nohut

 -3 adet orta boy domates

 -1-2 adet soğan

 -15 yemek kaşığı sıvıyağ

 -Yarım tatlı kaşığı karabiber

 -1 tatlı kaşığı tuz

 

 Tencereye küçük küçük doğranan soğan koyulup yağda kavrulur. Üzerine rendelenmiş domates, tuz, karabiber eklenir. Bir miktar piştikten sonra üzerine haşlanmış nohut eklenir ve karıştırılır. Yapılmış olunan sos haşlanmış makarnanın üzerine dökülüp karıştırılır. Biraz soğumaya bırakıldıktan sonra servise hazırdır.

 Tavuklu Nohut Makarnası Tarifi:

 Malzemeler

-1 kg kemikli veya kemiksiz tavuk göğsü

 -1 su bardağı nohut

 -1 paket makarna

 -Süzme yoğurt

 -1 yemek kaşığı sıvıyağ

 -1 yemek kaşığı salça

 -Doğranmış maydanoz

 -Pulbiber- kuru nane- kekik

Tavuk haşlanarak soğumaya bırakılır ve didiklenir. Haşlamak için kullanılan su tencereye koyularak makarna da eklenip haşlanır. Makarna pişmesine 5 dakika kala, didiklenmiş tavuk eti ve haşlanmış nohut üzerine ilave edilir. Tüm malzemeler konulduktan sonra iyice karıştırılır ve tümünün özleşmesi sağlanır. Biraz soğumaya bırakıldıktan sonra servis kısmına geçildiğinde makarna servis tabağına koyulup üzerine salçalı yoğurt sos ve baharatlar eklenir ve bu şekilde servis edilir.

29 Ekim 2023 Pazar

Tavuk Göğsü Tarifi, Nasıl Yapılır?

 

gerçek tavuk göğsü tarifi


Sofranızın lezzet düzeyini artıracak olan tavuk göğsü tarifi her yaştan insana hitap etmeyi başarıyor. Bu muazzam tatlının nasıl hazırlandığını açıkladık!

Tavuk Göğsü Tarifi İçin Gereken Malzemeler

  • ·        Bir yemek kaşığı tereyağı
  • ·        Altı yemek kaşığı şeker
  • ·        Bir damla sakızı
  • ·        Beş su bardağı süt
  • ·        Üç yemek kaşığı mısır nişastası
  • ·        Üç yemek kaşığı pirinç unu
  • ·        Yarım parça tavuk göğsü

Tavuk Göğsü Tarifinin Yapılışı

Tavuk göğsünü ince parçalar halinde kesin. Üstünü geçecek kadar su ilave edin ve haşlayın. Haşladığınız tavuk göğsünü tel tel ayırmalısınız. Ardından kevgire koyup suda yıkayın. Etlerin suyunu sıkın ve süzün. Bir tencereye sütü ve tavukları aktarın ve on dakika kaynatın. Mısır nişastasıyla pirinç ununu bir kaba alın. Kaynayan sütle kıvamı açın. Nişastalı karışımı tavukların üstüne ekleyip çırpıcı yardımı ile karıştırın. Şeker ve damla sakızını koyun, karıştırma işlemini sürdürün. Karışımı döverek pişirin. Macun kıvamına gelen tavuk göğsüne tereyağı ilave edin. Kendi sıcaklığında erimesini sağlayın. Tam anlamıyla pişen tatlıyı kaselere pay edin.

Evde Kısır Nasıl Yapılır?

 

kısır tarifi

Bu tarifimizde sizlere evde kısır nasıl yapılır, hakkında detaylı bilgilere vereceğiz. Kısır, mutfağımızın ev sevilen lezzetlerinden biridir diyebiliriz. Kısır, özellikle çay saatlerinin olmazsa olmaz lezzetlerinden biridir. Kısırın hazırlanışı ve yapılışı oldukça kolaydır. Kısır soflarınızda meze olarak da sunabilirsiniz. Sizleri şimdi evde kısır tarifi ile baş başa bırakalım. Öncelikle kısır için gerekli olan malzemeleri sizlere tanıtalım.

 

Evde Kısır Tarifi İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • ·       1 büyük su bardağı ince bulgur
  • ·       3 yaprak marul
  • ·       3 adet taze soğan
  • ·       5 adet çeri domates
  • ·       1 demet maydanoz
  • ·       Yarım bardak sıcak su.
  • ·       1 adet küçük salatalık
  • ·       1 tane orta boy sivri biber
  • ·       1 yemek kaşığı kadar zeytin yağı (soğanları kavurmak için)

·       Yarım çay bardağı kadar zeytin yağı (az gelirse ekleme yapabilmek için)

·       1 yemek kaşığı kadar nar ekşisi

  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 1 küçük soğan

.

Evde Kısır Tarifi İçin Gerekli Olan Baharatlar

  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Tuz

 

Evde kısır tarifi için gerekli olan malzemelerden ve gerekli olan baharatlardan bahsettik. Şimdi de evde kısır tarifi nasıl yapılır, sizlere adım adım anlatacağız.

 

1.     İlk olarak bulgumuzu sıcak su ile bir miktar ıslatma işlemini gerçekleştiriyoruz.

2.     Fakat çok az su ile, yalnızca suyu döktüğümüz an itibari ile hemen kedisini çekecek kadar ve kapağını kapatıp 5–6 dakika kadar demlendirme işlemi uyguluyoruz.

3.     Evimizde bulunan küçük bir tavada kuru soğanımızı ve sarımsağımızı 1 yemek kaşığı kadar zeytin yağı ile çok az miktarda kavurup salçasını ilave etme işlemini gerçekleştiriyoruz.

4.     Malzemelerimizi 2-3 dakika kadar kavurup ocağımızın altını kapatıyoruz.

5.     Bulgurumuzun içine döküyoruz ve yukarıda belirttiğimiz tüm baharatları, nar ekşisini ve 1 çay bardağı kadar zeytin yağını da ilave edip iyice karıştırıyoruz. Malzemelerin iyice harmanlandığından emin olunuz.

6.     En son olarak ise ince ince kestiğimiz yeşillikleri de ilave ediyoruz ve malzemeleri birbirine iyice yediriyoruz. Daha sonra domateslerimizi de ilave edip karıştırıyoruz. Evde kısır yapımı tarifimiz burada sonlanmıştır. Özenle hazırlamış olduğumuz kısırımız artık servise hazır. Deneyen kişilere şimdiden afiyet olsun.

 

Evde Kısır Tarifini Yaparken Dikkat Edeceğiniz Püf Noktaları

·       Evde kısır yaparken kullanacağınız bulgurun kısırlık bulgur olmasına dikkat ediniz.

·       Kısır içine ekleyeceğiniz baharatları damak zevkinize göre arttırıp, azaltabilirsiniz.

 


26 Ekim 2023 Perşembe

Sütlü Mantar Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

 

sütlü mantar çorbası tarifi

Sütlü mantar çorbası tarifi ile sofranızı optimal düzeyde tamamlayabilir ve sevdiklerinizin yüzünü güldürebilirsiniz. İşte o lezzet!

Sütlü Mantar Çorbası Tarifi İçin Gereken Malzemeler

  • ·        Bir çay kaşığı kadar karabiber
  • ·        4 su bardağı kaynamış su
  • ·        Bir su bardağı süt
  • ·        İki yemek kaşığı un
  • ·        Yarım tatlı kaşığı tuz
  • ·        Bir yemek kaşığı sıvı yağ
  • ·        İki yemek kaşığı tereyağı
  • ·        Bir tane soğan
  • ·        300 gram mantar

Sütlü Mantar Çorbası Yapılışı

İlk etapta mantarları ince olacak şekilde kesin. Yağsız tencereye mantarları alın ve suyunu salana kadar pişirin. Soğanları doğrayın, yağı tencereye alın ve soğanla mantarı kavurun. Unu da ekleyin ve kavurmaya devam edin. Kaynar suyu dahil edin ve karıştırın. Hafif kaynamaya başlayınca da sütü ilave ederek güzelce karıştırın. Ocağın altını kısın. Baharatları ekleyin ve hafif ateşte beş dakika kaynatıp servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Menemen Tarifi

menemen tarifi


Tarif Hakkında Bilgiler :

-        Tarif yaklaşık olarak 2-4 kişiliktir.

-        Tarifin hazırlanması için yaklaşık 10 dakika hazırlık süresi vardır.

-        Menemen tarifi yaklaşık 15-18 dakika pişirme süresine ihtiyaç duymaktadır.

 

Birçok evde pratik bir şekilde hazırlanan, bugün yemekte ne yapsam aklıma bir şey gelmiyor deyince akıllara birden menemen gelen birçok değerli takipçimiz için menemen tarifini sizler için detaylı bir şekilde hazırladık. En zor zamanların kurtarıcısı olarak düşünülen ve hazırlanması birçok yemeğe göre basit olan menemen tarifine dilerseniz geçelim.

Menemen Tarifi İçin Gerekli Olan Malzemeler:

-        2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ

-        3 adet orta boy domates

-        3 adet yeşil biber (biberlerin sap ve çekirdeklerini temizledikten sonra ince ince doğrayınız)

-        1/2 (yarım) çay kaşığı kadar tuz

-        3 adet yumurta

-        Kaşar peyniri (Bu malzeme isteğe bağlıdır. Eğer kaşar peynirli menemen yapmak istiyorsanız bu tarif için küçük bir kasenin yarısı kadar kaşar peyniri yeterli olacaktır.)

 

Menemen Nasıl Yapılır?

1.      İlk önce sıvı yağı ve biberleri bir tavaya alınız. Tava içinde biberleri rengi dönünceye kadar özenli bir şekilde kavurunuz.

2.      Biberlerin üzerine önceden kabuklarını soyup küçük küçük doğramış olduğunuz domateslerini ekleyiniz.

3.      Biber ve domatesleri kısık ateşte tavanın kapağını da kapatarak domateslerin iyi bir şekilde pişmesini  bekleyiniz.

4.      Domateslerinizin suyu çok yoksa veya domatesleriniz tavaya yapışıyorsa tavanın içine birazcık kaynak su ekleyebilirsiniz. (Bu sadece bir öneridir, çoğu zaman bu duruma gerek kalmamaktadır.)

5.      Domatesleriniz piştikten sonra artık yumurtaları kırabilirsiniz. Yumurtaları isterseniz çırpabilir isterseniz kırmış olduğunuz gibi bırakabilirsiniz. Bu menemeni tüketecek kişinin tercihine bağlıdır.

6.      Menemeninizin üzerine tuz ve istediğiniz baharatları ekleyerek yumurtalar pişene kadar bekleyiniz.

7.      Malzemelerde de belirttiğimiz gibi kaşar peyniri eklemek isteyen kişiler bu aşamada kaşar peynirini menemenin üzerine ilave edebilir.

8.      Menemen Nasıl Yapılır? Menemen tarifimizin bu aşamada sonuna gelmiş bulunmaktayız. Menemeni ister tavada isterseniz de bir tabağa koyarak servis edebilirsiniz. Şimdiden menemen tarifini deneyen ve deneyecek olan takipçilerimize afiyet olsun.