This is default featured post 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

10 Ekim 2023 Salı

Köri Soslu Makarna

Köri Soslu Makarna Tarifi

Köri soslu makarna tarifi için aşağıda hazırladığımız malzeme listesi ve yapım tarifi bulunmaktadır. Tarifimiz pratiktir.

 Malzemeler

- 1 paket Penne makarna
- 1 paket krema
- 1 yemek kaşığı köri
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı

Haşlanmış Penne makarnayı sıvı yağ ile harmanlıyoruz. Ardından krema ve köriyi ilave edin. Az bir miktar karabiber ve pulbiberi içine karıştırın. Ardından tuzunu ekleyip kısık ateşte kremayı çektirene kadar karıştırın.

5 Ekim 2023 Perşembe

Cevizli Kadayıflı Muhallebi Tarifi

 

Cevizli Kadayıflı Muhallebi Tarifi


Malzeme Listesi

Muhallebisi İçin;

- 1 Litre Süt

- 1 Su bardağı un

- 1 Su bardağı şeker

- 1 Yumurta Sarısı

-  Kadayıf için 300 gr yaş kadayıf

- 1 su bardağı dövülmüş ceviz

- 3 yemek kaşığı şeker

- 150 gr tereyağı

 

Hazırlanışı;

 

Öncelikle muhallebi için tencereye süt, şeker, un, yumurta sarısını alalım. Güzelce çırptıktan sonra ocağın altını yakalım. Orta ateşte sürekli çırparak homojen bir kıvam almasını sağlayalım ve kaynamasını bekleyelim. Kaynadıktan sonra altını kapatıp 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyelim. Tereyağını ekledikten ve erittikten sonra pürüzsüz bir kıvam alması için mikser yardımı ile biraz çırpalım, ardından soğumaya bırakalım. Şimdi sıra muhallebimizin kadayıfında...

 

300 gr kadayıfı altı yanmayacak bir tencereye alalım. Tencerenin içine şekerini ekleyelim ve göz kararı kadar ( ben 2 yemek kaşığı tercih ediyorum )tereyağı ekleyelim ve rengi kızarana kadar orta ateşte kavuralım. En son cevizleri de ekleyip biraz daha kavurduktan sonra tenceremizi ocaktan alalım.

 

Kadayıf ve muhallebimiz soğuduktan sonra borcamın alt kısmına kadayıflarımızı yayalım. ( Alt kısmın kalın olmamasına dikkat edelim.) Daha sonra kadayıfın üstüne muhallebinin tamamını özenle aktaralım ve spatula yardımıyla düzgünce şekil verelim. Ardından ise geri kalan kavrulmuş kadayıfımızı muhallebinin üzerine serpiştirelim. Süslemek için isteğinize göre muhallebinin üzerine fındık, ceviz, nar veya istediğiniz herhangi bir malzemeyi ekleyebilirsiniz. Ben borcamın kenarlarına nar ekliyorum ve çok yakışıyor. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun....


Puf Poğaça Tarifi

 

puf poğaça tarifi

Kahvaltıda vaz geçemediğimiz hamur işleri içinde en çok sevilen tabi ki yumuşacık lezzetli poğaçalardır.

Kahvaltılarınızı lezzetlendirmek için ya da sabah okula giden çocuklarınıza beslenme çantalarında olması gereken bu poğaçayı mutlaka denemelisiniz.

Eğer poğaçalarım hiç kabarmıyor puf bir şekilde olmuyor derseniz işte tam sizler için harika bir tarif.

 Puf Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

. 2 yumurta (beyazı içine sarısı üzerine)

. 1 bardak süt (ılık)

. 1 bardak su (ılık)

. 1 bardak sıvı yağ

. 2 yemek kaşığı yoğurt

. 1 tatlı kaşığı toz şeker

. 1 paket kuru maya

. 1 çay kaşığı tuz

. 6 su bardağı un

Puf Poğaça Tarifinin Yapılışı

. Öncelikle geniş bir kap içerisine yumurtalar kırılır ve sarısı bir ayrı kaba ayrılır çünkü onları hamurun yüzeylerine süreceğiz.

. Bir bardak süt ve bir bardak suyu bir cezvede ısıtalım ılık olası gerekiyor.

. Kabımızın içine 2 yemek kaşığı yoğurt ve bir bardak yağ eklenir ve bir çırpıcı ile çırpılır.

. Ilık sütün içine bir paket kuru maya dökülür ve üzerine bir tatlı kaşığı şeker ilave edilir mayanın kabarması beklenir.

. Süt ile kabaran maya kabımızdaki malzemelerin içine dökülür ve tekrar çırpılır.

. Daha sonra tuz ekleyip en son aşamada unumuzu kontrollü bir şekilde ilave etmeliyiz.

. Ununuz az geldi ise az bir miktar ekleyebilirsiniz elinize yapışmayan bir hamur yoğurmanız gerekir.

. Hamurunuzu yoğurduktan sonra üzerini bir kapak ile kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakınız.

. Mayalanan hamuru bir kez daha yoğuralım ki mayanın kokusu hamurdan çıksın.

. Elimize küçük parçalar koparıp şekil verelim poğaçanızı neyli seviyor iseniz ondan yapabilirsiniz.

. Şekil verdiğiniz poğaçalarınızı bir tepsiye dizin ve tepsi mayalandırması mutlaka yapın. Tepsi mayası poğaçalarınızın daha iyi kabarmasını sağlar.

. Aceleniz var ise fırınınızı 100 dereceye ayarlayıp fırında da mayasını getirebilirsiniz.

. Tepsi mayası gelen poğaçalarınızın üzerine yumurta sarısını sürelim. Yumurta sarılarını sürer iken asla hamura bastırmayalım.

. Poğaçalarınızı fırına sürebilirsiniz fırının ayarı 180 -200 derece olmalı üzerleri kızarana kadar pişirilir.

. Fırından çıkan poğaçalarınızın üzerini temiz bir bez ile kapatıp 15 dakika soğumaya bırakın poğaçalarınız yumuşacık olacaktır. Afiyet olsun


4 Ekim 2023 Çarşamba

Anne Köftesi Tarifi

 

anne köftesi tarifi

Anne köftesi malzemeleri ile pratik, tarifi ile kolay ve zahmetsizdir. Buna karşılık son derece lezzetli bir yemek olarak herkes tarafından beğenilerek yenir.

 

Son derece az malzeme ile hazırlanan bu yemek yarım saatten kısa sürede hazırlanabilir. Aynı zamanda yanına yapılan diğer yemeklerle dilerseniz öğle yemeği dilerseniz akşam yemeği olarak değerlendirilebilir.

 

Güzel bir patates kızartması ile öğle yemeğinin baş tacı olan bu köfteler pilav ile de akşam yemeğinde ana yemek görevi görebilir.

 

Kullanılacak Malzemeler

l Yarım Kg Kıyma

l Tuz ve Karabiber

l Kimyon

l 1 Tane Yumurta

l 200 Gram Ekmek İçi

l Maydanoz

l Soğan

Püf Noktaları

l Bu köfteler kurumaya müsaittir. Bu nedenle köfteleri az pişirerek kurumasını önlemek son derece önemlidir.

Nasıl Yapılır?

l İşe öncelikle köftenin harcını hazırlamakla başlayın. Kıyma, ekmek içi, rendelenmiş soğan, kimyon, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve yumurtayı aynı kap içine alarak yoğurun.

l Harç güzel bir kıvam alana kadar yoğurma işlemine devam edin. Geleneksel köftelerde uzun süre yoğurma işlemi gereklidir.

l Yoğurma işleminden sonra üzerini kapatarak yaklaşık 15 dakika dolapta dinlendirin.

l Dinlendirme işlemi tamamlandığında harçtan elinize istediğiniz büyüklüklerde alarak köfte formuna getirin. Burada istenen şekil verilebilir.

l Ardından ızgara tavanızı ocağa koyun ve sıvı yağ ile birlikte köftelerinizi iyi seviyede pişirin. Afiyet olsun.


2 Ekim 2023 Pazartesi

Etsiz Nohut Yemeği Nasıl Yapılır

 

etsiz nohut yemeği tarifi

Bakliyatların en çok sevilenlerinden biri olan nohut yemeğini etsiz bir şekilde de son derece lezzetli pişirmek mümkündür. 2-4 kişilik nohut yemeği tarifine geçmeden önce malzeme listesi aşağıdadır.

 

 Malzemeler

l 2 su bardağı nohut

l 1 adet domates (mevsimi değilse domates püresi ya da domates sosu da kullanılabilir.)

l 1 adet kuru soğan

l 1 yemek kaşığı domates salçası

l 1 tatlı kaşığı biber salçası

l 4 yemek kaşığı sıvı yağ

l Yeteri kadar tuz

l Yeteri kadar karabiber

l Yeteri kadar pul biber (tuz, karabiber ve pul biberin miktarı damak tadına göre değişiklik gösterebilir.)

l Sıcak su

Malzeme listesinin ardından yemek tarifi kısmına geçilebilir. Bu malzemeler ile 2-4 kişiye rahatlıkla yetecek kadar nohut yemeği yapılabilir. Kişi sayısına göre malzeme miktarı değiştirilebilir.

 

 Etsiz Nohut Yemeği Tarifi

l Öncelikle yemeği yapmadan 1 gece önce nohutlar bir kaba alınarak üzerlerine yeteri miktarda su konulur. Nohutlar 1 gece boyunca ıslatılmış olunur. Böylece nohutlar yumuşayacak ve daha kolay pişecektir. Nohutları ıslatmadan da pişirmek mümkündür ama nohutlar ıslatılmadığı zaman daha sert olacakları için pişme süresi biraz artacaktır.

l Bir tencereye 4 yemek kaşığı sıvı yağ konulur.

l 1 adet kuru soğan yemeklik bir şekilde doğranarak sıvı yağın içerisine eklenir ve ocağın altı açılır. Soğan bir miktar kavrulur.

l Soğan kavrulduktan sonra 1 adet domates (mevsimi değilse 2 yemek kaşığı kadar domates püresi ya da domates sosu da kullanılabilir.) yemeklik doğranarak tencereye eklenir.

l Üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı da biber salçası ilave edilir. Salçanın açılması için az miktarda su eklenerek karıştırılır.

l Suyu süzülen nohutlar tencereye eklenir ve bir kaç kez karıştırılır.

l İstenilen miktarda tuz, karabiber ve pul biber de ilave edilerek tekrar karıştırılır.

l Nohutların yaklaşık olarak 3 parmak kadar üzerine geçece şekilde sıcak su da eklendikten sonra son kez karıştırılır.

l Eğer düdüklü tencerede pişirilecekse düdüklü tencere kapatıldıktan sonra ötünce ocağın altını kısalarak 30 dakika kadar sonra kontrol edilir. Her düdüklü tencerenin pişme süresi farklı olacağından kontrollü pişirmekte fayda vardır.


1 Ekim 2023 Pazar

Sayrem Makarnası Nasıl Yapılır?

 

sayrem makarna tarifi

Seyrem ( Sayrem) makarnası daha çok köri soslu, kremalı gibi çeşitleri olan ve genelde tavuk ile birlikte servis edilen bir makarna türüdür. Zevke ve damak tadına göre içeriği zenginleştirilebilir. Makarna pratik ve lezzetli bir yiyecek türüdür ve her türlü sos, baharat, sebze, peynir, et, tavuk gibi malzemelerle zenginleşmeye müsait olduğu için her damak tadına hitap eden ve tercih edilen bir yiyecek türüdür. Büyük küçük fark etmeksizin her yaş grubuna hitap eden nadir yiyecekler arasındadır. Bu yazımızda en çok tercih edilen makarna çeşitlerine ve tariflerine yer verilmiştir. Fakat her yemek tarifi ve yapılışında olduğu gibi bunda da kişisel zevklerinize ve beğenilerinize göre değişiklikler yapabilirsiniz.

 Kremalı Tavuk Makarna Tarifi

l 1 paket makarna ( çeşidi zevkinize göre belirleyebilirsiniz.)

l 1 paket kremalı tavuk çorbası

l 2 yemek kaşığı labne peynir

l 1 paket mangal harcı ( tercihen knorr olabilir.)

l 1 paket tavuk göğsü

l 500 gram mantar ( tercihen mantar çorbası da olabilir.)

l 1 tane kırmızı biber

l 1 tane yeşil biber

l 1-2 diş sarımsak

l 3 kaşık zeytin yağ

l 3 kaşık sıvı yağ

Kremalı Tavuk Makarna Yapılışı

 Makarnayı dilediğiniz şekilde haşlayın ( az ya da çok pişmiş olabilir.) İlk olarak bir tava da biberleri julyen kesip yağlar ile kavurun, çok pişmeden küp küp doğranmış tavuğu ekleyin ve tavuk kızarmaya başlamadan hemen önce 2-3 yemek kaşığı kremalı çorba harcından ekleyin. Tavuk kızardıktan hemen sonra haşladığınız makarnayı ekleyin ve labne peynirden de 1 kaşık ekleyin. Daha sonra ise mangal harcından yaklaşık 3-4 yemek kaşığı ekleyin. Sarımsağı güzelce rendeleyip ( isterseniz dövüp kullanın) çok az su ile karıştırıp ekleyin bu aşama da hafif yağ da eklemelisiniz. ( makarna yumuşak kıvamda olmalıdır.)

 

 Not: Sosları dilediğiniz ölçülerde değiştirebilirsiniz. Ketçap, mayonez ya da barbekü sosu ekleyebilirsiniz. Damak tadına göre baharat ekleyebilirsiniz. Servisi zevkinize göre yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

 

 Köri Soslu Makarna Tarifi

 • 1 paket makarna ( makarna çeşidini kendi tercihiniz doğrultusunda belirleyebilirsiniz.)

 • 2 tatlı kaşığı köri sosu

 • 1 paket krema

 • 1 tatlı kaşığı tuz

 • 1 çay kaşığı karabiber

 • 4 yemek kaşığı yağ

 • 1 tatlı kaşığı kekik

 

 Köri Soslu Makarna Yapılışı

 Öncelikle makarnayı 10-15 dakika kadar haşlıyoruz daha sonra ocaktan alıp süzüyoruz. Süzme sırasında çok hafif soğuk sudan geçirirseniz makarnanın yapışmasını önleyebilirsiniz. Daha sonra bir tencere alıp yağı, kremayı, tuz ve karabiberi ekliyoruz. Sonrasında köri sosunu tencereye koyuyoruz. Daha sonra makarnayı tencereye alıyoruz ve 3 dakika kadar pişirip ocaktan alıyoruz. Tercihen yanında aynı sosları kullanarak yaptığınız tavuk ve salata ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

 Not: Baharatları ve sosları damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Servis esnasında ekstra soslar kullanabilirsiniz.

Makarna Tarifleri

30 Eylül 2023 Cumartesi

Lokum Kıvamında Kavurma Tarifi

 

et kavurma tarifi

Kurban bayramların vazgeçilmez tadı kavurmayı lokum kıvamında denemeden geçmeyin.

Her ne kadar zor görünse de aslında lokum kıvamında kavurma yapmak çok basit.

Püf noktalarına dikkat ederek etinizin tam pişmesini sağlarsınız. Sizde yumuşacık bir kavurma ya sahip olursunuz.

Kurban bayramın da işleriniz yoğun iken kavurma yapmada düdüklü tencereyi tercih ederek zaman kazanabilirsiniz.

Tam kıvamında bir kavurma için tarifimizdeki aşamalara dikkat ederek lezzetli bir kavurma yapacaksınız.

Sizler için normal tencerede kavurma ve düdüklü tencerede zaman kazanmanız için iki tarif vereceğim.

Lokum Kıvamında Kavurma Tarifi

Malzemeler

·       . 1 kilogram dana kuşbaşı

·       . 2 tatlı kaşığı tuz

·       . 4 yemek kaşığı zeytin yağ

·       . 1 su bardağı su

Lokum Kıvamında Kavurma Tarifinin Yapılışı

·       . Çelik tencere de yapacak iseniz tencereyi güzelce ısıtın ve doğramış olduğunuz etleri tencereye atın. Etlerinizin rengi kahverengi olana kadar karıştırın ve ocağınızın altını kısın.

·       . Etler kısık ateşte suyunu bırakacaktır ve yavaş yavaş pişerken üzerine zeytinyağını dökebilirsiniz.

·       . Yağı eklemiş olduğunuz etlerin üzerine bir bardak suyu da ekleyip pişirmeye bırakınız.

·       . Etler iyice yumuşayana kadar 40 dakika tencerenin kapağını kapatarak pişirin.

·       . Etler yumuşayınca tuzunu ekleyebilirsiniz. Tuzunu attığınız etleri 10 dakika daha pişirin tuzu et tamamen çekmiş olacak ve tadı daha lezzetli olacaktır.

·       . Etler artık pişti ve kavurmanız hazır hale geldi. Afiyet olsun

Düdüklü Tencerede Lokum Kıvamında Kavurma

. Düdüklü tencere önceden ısıtılır ve kuşbaşı doğramış olduğunuz etler düdüklüye atılır.

. Ve etler suyunu çekene kadar karıştırılır. Et suyunu çekince zeytin yağ eklenir.

. Yağ eklendikten sora tuzunu atıp karıştırın tekrar ve bir bardak suyu da katıp düdüklü tencerenizin kapağını kapatıp kısık ateşte 50 dakika pirin.

.Etleriniz lezzetli bir şekilde yumuşacık pişmiş olacak afiyet olsun.

 

Lokum Kıvamında Kavurmanın Püf Noktası

. Eğer etleriniz suyunu hemen çeker ise biraz daha sıcak suyu ekleyebilirsiniz. Suyu çeken et sert olur ve istediğiniz kıvamda asla olmaz biraz su eklemek tadını asla bozmaz.

. Etinizde baharat tadı seviyorsanız biraz sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.

. Pişirme esnasında ocağınız çok yüksek ateşte olmasın etler hemen suyunu çeker ve sertleşir.