This is default featured post 1 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.
This is default featured post 2 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.
This is default featured post 3 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.
This is default featured post 4 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.
This is default featured post 5 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.
10 Ekim 2023 Salı
Köri Soslu Makarna
5 Ekim 2023 Perşembe
Cevizli Kadayıflı Muhallebi Tarifi
Malzeme Listesi
Muhallebisi İçin;
- 1 Litre Süt
- 1 Su bardağı un
- 1 Su bardağı şeker
- 1 Yumurta Sarısı
- Kadayıf için 300 gr
yaş kadayıf
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- 3 yemek kaşığı şeker
- 150 gr tereyağı
Hazırlanışı;
Öncelikle muhallebi için tencereye süt, şeker, un, yumurta
sarısını alalım. Güzelce çırptıktan sonra ocağın altını yakalım. Orta ateşte
sürekli çırparak homojen bir kıvam almasını sağlayalım ve kaynamasını
bekleyelim. Kaynadıktan sonra altını kapatıp 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyelim.
Tereyağını ekledikten ve erittikten sonra pürüzsüz bir kıvam alması için mikser
yardımı ile biraz çırpalım, ardından soğumaya bırakalım. Şimdi sıra
muhallebimizin kadayıfında...
300 gr kadayıfı altı yanmayacak bir tencereye alalım.
Tencerenin içine şekerini ekleyelim ve göz kararı kadar ( ben 2 yemek kaşığı
tercih ediyorum )tereyağı ekleyelim ve rengi kızarana kadar orta ateşte
kavuralım. En son cevizleri de ekleyip biraz daha kavurduktan sonra tenceremizi
ocaktan alalım.
Kadayıf ve muhallebimiz soğuduktan sonra borcamın alt kısmına kadayıflarımızı yayalım. ( Alt kısmın kalın olmamasına dikkat edelim.) Daha sonra kadayıfın üstüne muhallebinin tamamını özenle aktaralım ve spatula yardımıyla düzgünce şekil verelim. Ardından ise geri kalan kavrulmuş kadayıfımızı muhallebinin üzerine serpiştirelim. Süslemek için isteğinize göre muhallebinin üzerine fındık, ceviz, nar veya istediğiniz herhangi bir malzemeyi ekleyebilirsiniz. Ben borcamın kenarlarına nar ekliyorum ve çok yakışıyor. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Afiyet olsun....
Puf Poğaça Tarifi
Kahvaltıda
vaz geçemediğimiz hamur işleri içinde en çok sevilen tabi ki yumuşacık lezzetli
poğaçalardır.
Kahvaltılarınızı
lezzetlendirmek için ya da sabah okula giden çocuklarınıza beslenme
çantalarında olması gereken bu poğaçayı mutlaka denemelisiniz.
Eğer
poğaçalarım hiç kabarmıyor puf bir şekilde olmuyor derseniz işte tam sizler
için harika bir tarif.
Puf Poğaça Tarifi İçin
Malzemeler
. 2 yumurta (beyazı içine sarısı üzerine)
. 1 bardak süt (ılık)
. 1 bardak su (ılık)
. 1 bardak sıvı yağ
. 2 yemek kaşığı yoğurt
. 1 tatlı kaşığı toz şeker
. 1 paket kuru maya
. 1 çay kaşığı tuz
. 6 su bardağı un
Puf Poğaça Tarifinin Yapılışı
. Öncelikle geniş bir kap içerisine yumurtalar kırılır
ve sarısı bir ayrı kaba ayrılır çünkü onları hamurun yüzeylerine süreceğiz.
. Bir bardak süt ve bir bardak suyu bir cezvede ısıtalım
ılık olası gerekiyor.
. Kabımızın içine 2 yemek kaşığı yoğurt ve bir bardak
yağ eklenir ve bir çırpıcı ile çırpılır.
. Ilık sütün içine bir paket kuru maya dökülür ve üzerine
bir tatlı kaşığı şeker ilave edilir mayanın kabarması beklenir.
. Süt ile kabaran maya kabımızdaki malzemelerin içine
dökülür ve tekrar çırpılır.
. Daha sonra tuz ekleyip en son aşamada
unumuzu kontrollü bir şekilde ilave etmeliyiz.
. Ununuz az geldi ise az bir miktar ekleyebilirsiniz
elinize yapışmayan bir hamur yoğurmanız gerekir.
. Hamurunuzu yoğurduktan sonra üzerini bir kapak ile
kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakınız.
. Mayalanan hamuru bir kez daha yoğuralım ki mayanın
kokusu hamurdan çıksın.
. Elimize küçük parçalar koparıp şekil verelim
poğaçanızı neyli seviyor iseniz ondan yapabilirsiniz.
. Şekil verdiğiniz poğaçalarınızı bir tepsiye dizin ve
tepsi mayalandırması mutlaka yapın. Tepsi mayası poğaçalarınızın daha iyi
kabarmasını sağlar.
. Aceleniz var ise fırınınızı 100 dereceye ayarlayıp
fırında da mayasını getirebilirsiniz.
. Tepsi mayası gelen poğaçalarınızın üzerine yumurta
sarısını sürelim. Yumurta sarılarını sürer iken asla hamura bastırmayalım.
. Poğaçalarınızı fırına sürebilirsiniz fırının ayarı 180
-200 derece olmalı üzerleri kızarana kadar pişirilir.
. Fırından çıkan poğaçalarınızın üzerini temiz bir bez
ile kapatıp 15 dakika soğumaya bırakın poğaçalarınız yumuşacık olacaktır.
Afiyet olsun
4 Ekim 2023 Çarşamba
Anne Köftesi Tarifi
Anne köftesi malzemeleri ile pratik, tarifi ile kolay ve
zahmetsizdir. Buna karşılık son derece lezzetli bir yemek olarak herkes
tarafından beğenilerek yenir.
Son derece az malzeme ile hazırlanan bu yemek yarım saatten
kısa sürede hazırlanabilir. Aynı zamanda yanına yapılan diğer yemeklerle
dilerseniz öğle yemeği dilerseniz akşam yemeği olarak değerlendirilebilir.
Güzel bir patates kızartması ile öğle yemeğinin
baş tacı olan bu köfteler pilav ile de akşam yemeğinde ana yemek görevi görebilir.
Kullanılacak Malzemeler
l Yarım Kg Kıyma
l Tuz ve Karabiber
l Kimyon
l 1 Tane Yumurta
l 200 Gram Ekmek İçi
l Maydanoz
l Soğan
Püf Noktaları
l Bu
köfteler kurumaya müsaittir. Bu nedenle köfteleri az pişirerek kurumasını
önlemek son derece önemlidir.
Nasıl Yapılır?
l İşe öncelikle köftenin
harcını hazırlamakla başlayın. Kıyma, ekmek içi, rendelenmiş soğan, kimyon,
tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve yumurtayı aynı kap içine alarak
yoğurun.
l Harç güzel bir kıvam alana
kadar yoğurma işlemine devam edin. Geleneksel köftelerde uzun süre yoğurma
işlemi gereklidir.
l Yoğurma işleminden sonra
üzerini kapatarak yaklaşık 15 dakika dolapta dinlendirin.
l Dinlendirme işlemi
tamamlandığında harçtan elinize istediğiniz büyüklüklerde alarak köfte formuna
getirin. Burada istenen şekil verilebilir.
l Ardından
ızgara tavanızı ocağa koyun ve sıvı yağ ile birlikte köftelerinizi iyi seviyede
pişirin. Afiyet olsun.
2 Ekim 2023 Pazartesi
Etsiz Nohut Yemeği Nasıl Yapılır
Bakliyatların en çok sevilenlerinden biri olan nohut
yemeğini etsiz bir şekilde de son derece lezzetli pişirmek mümkündür. 2-4
kişilik nohut yemeği tarifine geçmeden önce malzeme listesi aşağıdadır.
Malzemeler
l 2 su bardağı nohut
l 1 adet domates (mevsimi
değilse domates püresi ya da domates sosu da kullanılabilir.)
l 1 adet kuru soğan
l 1 yemek kaşığı domates
salçası
l 1 tatlı kaşığı biber salçası
l 4 yemek kaşığı sıvı yağ
l Yeteri kadar tuz
l Yeteri kadar karabiber
l Yeteri kadar pul biber (tuz,
karabiber ve pul biberin miktarı damak tadına göre değişiklik gösterebilir.)
l Sıcak
su
Malzeme listesinin ardından yemek tarifi kısmına geçilebilir. Bu malzemeler ile 2-4 kişiye
rahatlıkla yetecek kadar nohut yemeği yapılabilir. Kişi sayısına göre malzeme
miktarı değiştirilebilir.
Etsiz Nohut Yemeği Tarifi
l Öncelikle yemeği yapmadan 1
gece önce nohutlar bir kaba alınarak üzerlerine yeteri miktarda su konulur.
Nohutlar 1 gece boyunca ıslatılmış olunur. Böylece nohutlar yumuşayacak ve daha
kolay pişecektir. Nohutları ıslatmadan da pişirmek mümkündür ama nohutlar
ıslatılmadığı zaman daha sert olacakları için pişme süresi biraz artacaktır.
l Bir tencereye 4 yemek kaşığı
sıvı yağ konulur.
l 1 adet kuru soğan yemeklik
bir şekilde doğranarak sıvı yağın içerisine eklenir ve ocağın altı açılır.
Soğan bir miktar kavrulur.
l Soğan kavrulduktan sonra 1
adet domates (mevsimi değilse 2 yemek kaşığı kadar domates püresi ya da domates
sosu da kullanılabilir.) yemeklik doğranarak tencereye eklenir.
l Üzerine 1 yemek kaşığı
domates salçası ve 1 tatlı kaşığı da biber salçası ilave edilir. Salçanın
açılması için az miktarda su eklenerek karıştırılır.
l Suyu süzülen nohutlar
tencereye eklenir ve bir kaç kez karıştırılır.
l İstenilen miktarda tuz,
karabiber ve pul biber de ilave edilerek tekrar karıştırılır.
l Nohutların yaklaşık olarak 3
parmak kadar üzerine geçece şekilde sıcak su da eklendikten sonra son kez
karıştırılır.
l Eğer
düdüklü tencerede pişirilecekse düdüklü tencere kapatıldıktan sonra ötünce
ocağın altını kısalarak 30 dakika kadar sonra kontrol edilir. Her düdüklü
tencerenin pişme süresi farklı olacağından kontrollü pişirmekte fayda vardır.
1 Ekim 2023 Pazar
Sayrem Makarnası Nasıl Yapılır?
Seyrem ( Sayrem) makarnası daha çok köri soslu, kremalı gibi çeşitleri olan ve genelde tavuk ile birlikte servis edilen bir makarna türüdür. Zevke ve damak tadına göre içeriği zenginleştirilebilir. Makarna pratik ve lezzetli bir yiyecek türüdür ve her türlü sos, baharat, sebze, peynir, et, tavuk gibi malzemelerle zenginleşmeye müsait olduğu için her damak tadına hitap eden ve tercih edilen bir yiyecek türüdür. Büyük küçük fark etmeksizin her yaş grubuna hitap eden nadir yiyecekler arasındadır. Bu yazımızda en çok tercih edilen makarna çeşitlerine ve tariflerine yer verilmiştir. Fakat her yemek tarifi ve yapılışında olduğu gibi bunda da kişisel zevklerinize ve beğenilerinize göre değişiklikler yapabilirsiniz.
Kremalı Tavuk Makarna Tarifi
l 1 paket makarna ( çeşidi
zevkinize göre belirleyebilirsiniz.)
l 1 paket kremalı tavuk
çorbası
l 2 yemek kaşığı labne peynir
l 1 paket mangal harcı (
tercihen knorr olabilir.)
l 1 paket tavuk göğsü
l 500 gram mantar ( tercihen
mantar çorbası da olabilir.)
l 1 tane kırmızı biber
l 1 tane yeşil biber
l 1-2 diş sarımsak
l 3 kaşık zeytin yağ
l 3
kaşık sıvı yağ
Kremalı Tavuk Makarna Yapılışı
Makarnayı dilediğiniz
şekilde haşlayın ( az ya da çok pişmiş olabilir.) İlk olarak bir tava da
biberleri julyen kesip yağlar ile kavurun, çok pişmeden küp küp doğranmış
tavuğu ekleyin ve tavuk kızarmaya başlamadan hemen önce 2-3 yemek kaşığı
kremalı çorba harcından ekleyin. Tavuk kızardıktan hemen sonra haşladığınız
makarnayı ekleyin ve labne peynirden de 1 kaşık ekleyin. Daha sonra ise mangal
harcından yaklaşık 3-4 yemek kaşığı ekleyin. Sarımsağı güzelce rendeleyip (
isterseniz dövüp kullanın) çok az su ile karıştırıp ekleyin bu aşama da hafif
yağ da eklemelisiniz. ( makarna yumuşak kıvamda olmalıdır.)
Not: Sosları
dilediğiniz ölçülerde değiştirebilirsiniz. Ketçap, mayonez ya da barbekü sosu
ekleyebilirsiniz. Damak tadına göre baharat ekleyebilirsiniz. Servisi zevkinize
göre yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Köri Soslu Makarna Tarifi
• 1 paket makarna (
makarna çeşidini kendi tercihiniz doğrultusunda belirleyebilirsiniz.)
• 2 tatlı kaşığı köri
sosu
• 1 paket krema
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı
karabiber
• 4 yemek kaşığı yağ
• 1 tatlı kaşığı
kekik
Köri Soslu Makarna Yapılışı
Öncelikle makarnayı 10-15 dakika kadar haşlıyoruz daha sonra ocaktan alıp süzüyoruz. Süzme sırasında çok hafif soğuk sudan geçirirseniz makarnanın yapışmasını önleyebilirsiniz. Daha sonra bir tencere alıp yağı, kremayı, tuz ve karabiberi ekliyoruz. Sonrasında köri sosunu tencereye koyuyoruz. Daha sonra makarnayı tencereye alıyoruz ve 3 dakika kadar pişirip ocaktan alıyoruz. Tercihen yanında aynı sosları kullanarak yaptığınız tavuk ve salata ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Not: Baharatları ve
sosları damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Servis esnasında ekstra soslar
kullanabilirsiniz.
Makarna Tarifleri
30 Eylül 2023 Cumartesi
Lokum Kıvamında Kavurma Tarifi
Kurban bayramların vazgeçilmez tadı
kavurmayı lokum kıvamında denemeden geçmeyin.
Her ne kadar
zor görünse de aslında lokum kıvamında kavurma yapmak çok basit.
Püf
noktalarına dikkat ederek etinizin tam pişmesini sağlarsınız. Sizde yumuşacık
bir kavurma ya sahip olursunuz.
Kurban
bayramın da işleriniz yoğun iken kavurma yapmada düdüklü tencereyi tercih
ederek zaman kazanabilirsiniz.
Tam
kıvamında bir kavurma için tarifimizdeki aşamalara dikkat ederek lezzetli bir kavurma
yapacaksınız.
Sizler için
normal tencerede kavurma ve düdüklü tencerede zaman kazanmanız için iki tarif
vereceğim.
Lokum Kıvamında Kavurma Tarifi
Malzemeler
· . 1 kilogram
dana kuşbaşı
· . 2 tatlı kaşığı tuz
· . 4 yemek kaşığı zeytin yağ
· . 1 su bardağı
su
Lokum Kıvamında Kavurma Tarifinin
Yapılışı
· . Çelik tencere de yapacak iseniz tencereyi güzelce ısıtın ve
doğramış olduğunuz etleri tencereye atın. Etlerinizin rengi kahverengi olana
kadar karıştırın ve ocağınızın altını kısın.
· . Etler kısık ateşte suyunu bırakacaktır ve yavaş yavaş
pişerken üzerine zeytinyağını dökebilirsiniz.
· . Yağı eklemiş olduğunuz etlerin üzerine bir bardak suyu da
ekleyip pişirmeye bırakınız.
· . Etler iyice yumuşayana kadar 40 dakika tencerenin kapağını
kapatarak pişirin.
· . Etler yumuşayınca tuzunu ekleyebilirsiniz. Tuzunu attığınız
etleri 10 dakika daha pişirin tuzu et tamamen çekmiş olacak ve tadı daha
lezzetli olacaktır.
· . Etler artık pişti ve kavurmanız hazır hale geldi. Afiyet
olsun
Düdüklü Tencerede Lokum Kıvamında
Kavurma
. Düdüklü tencere önceden ısıtılır ve
kuşbaşı doğramış olduğunuz etler düdüklüye atılır.
. Ve etler suyunu çekene kadar
karıştırılır. Et suyunu çekince zeytin yağ eklenir.
. Yağ eklendikten sora tuzunu atıp
karıştırın tekrar ve bir bardak suyu da katıp düdüklü tencerenizin kapağını
kapatıp kısık ateşte 50 dakika pirin.
.Etleriniz lezzetli bir şekilde
yumuşacık pişmiş olacak afiyet olsun.
Lokum Kıvamında Kavurmanın Püf
Noktası
. Eğer etleriniz suyunu hemen çeker ise
biraz daha sıcak suyu ekleyebilirsiniz. Suyu çeken et sert olur ve istediğiniz
kıvamda asla olmaz biraz su eklemek tadını asla bozmaz.
. Etinizde baharat tadı seviyorsanız
biraz sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
. Pişirme esnasında ocağınız çok yüksek
ateşte olmasın etler hemen suyunu çeker ve sertleşir.














